Taiwan breidt militaire dienstplicht uit tot één jaar wegens aanhoudende dreiging Beijing

Taiwan zal vanaf 2024 zijn militaire dienstplicht uitbreiden van vier maanden tot één jaar, vanwege de toenemende dreiging van zijn reusachtige buur China, aldus president Tsai Ing-wen op dinsdag.

De essentie: De maatregel komt op een moment dat China de militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan opvoert.

  • “Zolang Taiwan sterk genoeg is, zal het overal ter wereld het ‘huis van de democratie’ vertegenwoordigen, en zal het geen slagveld worden”, aldus president Tsai op een persconferentie ter aankondiging van het besluit. De president van het land omschreef het besluit daarnaast als “ongelooflijk moeilijk”.
    • “Niemand wil oorlog,” zei Tsai. “Dat geldt voor de regering en het volk van Taiwan en voor de wereldgemeenschap, maar vrede komt niet uit de lucht vallen en Taiwan bevindt zich in de frontlinie van de uitbreiding van het autoritarisme”.
  • Tsai voegde er daarnaast aan toe dat het huidige militaire systeem inefficiënt en onvoldoende is om de toenemende militaire dreiging van China het hoofd te bieden. 
  • De dienstplichtigen zullen daarom een meer intensieve training krijgen, waaronder uitgebreide schietoefeningen, gevechtsinstructies die door de Amerikaanse strijdkrachten worden gebruikt, en het bedienen van krachtigere wapens, waaronder Stinger luchtdoelraketten en antitankraketten.
  • Daarnaast zullen dienstplichtigen worden ingezet bij de bewakingen van belangrijke infrastructuur, zodat de reguliere strijdkrachten sneller en effectiever kunnen reageren op een mogelijke invasie door Beijing, aldus het ministerie van Defensie tijdens dezelfde persconferentie.
  • De verlenging van de dienstplicht zal jaarlijks tussen de 60.000 en 70.000 extra manschappen toevoegen aan de huidige beroepsmacht van ongeveer 165.000 man, aldus Chieh Chung, een onderzoeker bij de in Taipei gevestigde denktank National Policy Foundation aan NBC News.

Chinese dreiging: Onderwijl blijft Beijing de eilandnatie onder druk zetten.

  • Zo organiseerde het Chinese leger afgelopen weekend grootschalige exercities, waarbij tientallen vliegtuigen en enkele schepen betrokken waren. 47 vliegtuigen overschreden ook de middellijn van de Straat van Taiwan, wat gezien wordt als de zeegrens tussen beide landen.
    • Het was de grootste oefening in enkele maanden tijd.

Eerder, in augustus, maakte Taipei bekend dat het zijn defensiebudget voor 2023 optrekt naar 17,2 miljard euro, als een reactie op de Chinese dreiging. Het is een verhoging van bijna 15 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20