Tabletverkoop profiteert van coronavirus

Na een formidabele start bij het begin van vorig decennium, viel de verkoop van computertablets onder impuls van smartphones de voorbije jaren grotendeels stil. Als gevolg van de coronavirusepidemie lijkt de tablet nu in Azië aan een comeback bezig.

In 2017 zette Apple de productie van zijn iPad Mini zelfs stop. Het concern zag geen toekomst meer in kleine tablets, die door de grotere modellen smartphones uit de markt werden geduwd. Die trend kon eerst worden opgemerkt in Azië, waar de grote smartphones een snelle adoptie kenden.  

In datzelfde Azië heeft de tablet nu de wederopstanding ingezet. Dat omdat het coronavirus miljoenen mensen in tientallen steden verplicht thuis te blijven. Volgens de Digitimes zit er voor werknemers die van thuis uit willen werken weinig anders op. Hetzelfde geldt voor studenten die vanop afstand trachten de schooltaken bij te houden. Tablets zijn goedkoop en moeten niet voortdurend worden geüpdatet. Bestaande voorraden in webwinkels raken daarom snel uitgeput. Ook prijzen gaan de hoogte in.

Chinese tabletproducenten kunnen straks wel weer in de problemen komen. De fabrikanten kunnen slechts op halve capaciteit werken, terwijl de vraag het aanbod snel dreigt te overstijgen. De populairste tablets worden door Huawei en Apple verkocht. Onderaannemers die de tablets assembleren werken aan slechts 30 tot 60 procent van hun capaciteit. Ook Samsung, dat profiteerde van de productieterugval in China, heeft deze week een fabriek in Zuid-Korea moeten sluiten, nadat daar een geval van coronavirus werd vastgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20