Supertestlabo’s in Gent, Leuven en Bergen moeten testen voor iedereen weer mogelijk maken

In de universitaire ziekenhuizen van Gent, Leuven en Bergen zijn maandag superlaboratoria geopend. Daar zouden dagelijks 7.000 mensen moeten getest worden. In totaal komen er acht labo’s die het mogelijk moeten maken dat ook asymptomatische mensen weer worden getest.

De strategie maakt deel uit van het nationaal testplatform waar voormalig minister Philippe De Backer (Open Vld) al plannen voor maakte na de vorige lockdown. In totaal komen er acht superlabo’s in universitaire ziekenhuizen, die in Gent, Leuven en Bergen openden maandag al.

In alle drie de labo’s worden per dag 7.000 mensen getest. Door meer automatisering en een hogere efficiëntie zouden ze er ook voor moeten zorgen dat de druk op de huidige labo’s vermindert en dat we opnieuw naar de oorspronkelijke strategie kunnen waarbij iedereen die in contact kwam met een besmet persoon zich weer kan laten testen. De huidige cijfers geven namelijk een vertekend beeld omdat iedereen die geen symptomen vertoont, niet wordt getest uit gebrek aan capaciteit.

Op dit moment gebeuren er gemiddeld 66.000 testen per dag. Een deel daarvan wordt door industriële labo’s geanalyseerd, maar de bedoeling is om zo snel mogelijk weer terug naar klinische labo’s te gaan.

Niet meteen voelbaar

De laboratoria zullen met ongeveer 2.000 testen van start gaan en geleidelijk de capaciteit opdrijven. ‘Het effect zal voor patiënten niet onmiddellijk voelbaar zijn, omdat de nieuwe labo’s de huidige industriële labo’s vervangen. Dankzij de gezamenlijke inspanning van de acht betrokken universitaire centra, die over het hele land verspreid zijn, zou heel België van extra testcapaciteit voorzien worden’, zegt Emmanuel André, voormalig lid van de expertengroep GEES en staflid laboratoriumgeneeskunde aan het UZ Leuven.

Het UZ Gent kondigde het nieuws vrijdag al aan op Twitter. In Gent worden 40 werknemers aangeworven. Hoe dat in de andere laboratoria zit, is niet duidelijk.

Meer