Supermarktprijzen stijgen niet sneller dan in buurlanden

Supermarktprijzen stijgen niet sneller dan in buurlanden
Pierre-Yves Dermagne – (Photo by NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De prijs van een winkelkar in België stijgt, dat staat ondertussen wel vast. Maar dat gebeurt ook in de buurlanden, en de curves stijgen ongeveer gelijk. Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) onthulde de cijfers van de FOD Economie.

Uitgelegd: Lijdt de Belg onder inflatie of graaiflatie?

  • Al sinds begin dit jaar wordt in ons land gesproken over “graaiflatie”. Daarbij zet de inflatie mensen aan om zelf hun prijzen te verhogen, niet omdat het moet, gewoon omdat ze dat willen. Die zogenaamde “inflatie door hebzucht” zou aan de basis liggen van ons duurder wordend winkelmandje.
  • Alleen, dat blijkt niet waar te zijn. Bevoegd minister Dermagne vroeg aan Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, om op zoek te gaan naar manieren om de prijzen in winkels omlaag te krijgen. De reactie was echter niet fors genoeg, volgens de minister, die daarop in juni besliste om het Prijzenobservatorium elke maand de voedselprijzen te monitoren.
  • Het Prijzenobservatorium bekijkt niet enkel de Belgische prijzen, maar ook die in het buitenland, om te vergelijken. Het orgaan bestudeert meer bepaald de prijzen van tien producten: kaas, bloem, pasta, brood, melk, suiker, vleeswaren, varkensvlees, rundsvlees en bakkerijproducten.

De eerste resultaten: De supermarktprijzen in juni stegen inderdaad, maar dat gebeurde ook in de buurlanden.

  • Volgens Dermagne stelde het Prijzenobservatorium geen bijzondere prijsstijgingen vast. Sommige producten stegen harder in prijs dan andere, voor vlees en suiker bijvoorbeeld was die stijging relatief beperkt.
  • Maar het belangrijkste: Ook in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg stegen de prijzen. De curve in Nederland loopt ongeveer gelijk met die in België. Frankrijk kende een iets mindere stijging, Duitsland meer. “Er zijn op dit moment geen indicaties van abnormale prijsevoluties in België in vergelijking met de buurlanden”, zo stelt Dermagne duidelijk. Ook de komende maanden zal het Prijzenobservatorium de voedselprijzen blijven monitoren.

Babyproducten

De nuance: De monitoring vertelt niet alles: een extra onderzoek is vereist.

  • De monitoring van het orgaan gaat enkel over de voedselprijzen. Verschillende andere producten, waaronder bijvoorbeeld babyproducten, zijn in België al een pak duurder dan in de buurlanden, en die worden niet gemonitord.
  • Volgens Dermagne zijn er wel indicaties dat hier aanzienlijke winstmarges zijn, waarbij de inflatie misschien wel als drogreden wordt gebruikt om de prijs op te drijven. “Ouders zijn bereid veel te betalen om hun kind het beste te bieden”, zegt de minister. Het Prijzenobservatorium zal dus extra onderzoek voeren, onder meer naar babyproducten.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.