Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Supercomputer vindt al 77 molecules tegen Covid-19

Logo Business AM
Coronacrisis

26/03/2020 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

Carlos Jones/ORNL

De VS maakten maandag bekend de 16 supercomputers waarover het land beschikt ter beschikking te stellen van een consortium van wetenschappers. Die doen onderzoek naar het coronavirus. Hun rekenkracht wordt ingezet om de reeds beschikbare gegevens te analyseren. 

De 16 supercomputers hebben samen een rekenkracht van 330 petaflops. Dat betekent dat ze 330 miljoen miljard (!) berekeningen per seconde kunnen uitvoeren. 

De meest performante van deze supercomputers is de Summit, die over een rekenkracht van 200 petaflops beschikt. Wie zich een idee wil vormen van de rekenkracht van deze gigant. De Summit kan op de tijd dat met uw ogen knippert evenveel resultaten bekomen als wanneer 6,3 miljard mensen elke seconde van de dag en dat 305 dagen lang enkel en alleen rekensommen zou oplossen.

Het consortium omvat instellingen als het Massachussetts Institute of Technology, de NASA en de National Science Foundation. Ook Google Cloud, Amazon Web Services en Microsoft doen mee. Zij stellen hun cloud-activiteiten ter beschikking om het onderzoek te versnellen.

Twee dagen later zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Zo zijn al 77 molecules geïdentificeerd die een behandeling of een deel van een behandeling tegen de besmetting zouden kunnen opleveren.

Uiteraard gaat het slechts om een eerste stap en blijft de weg naar een nieuwe behandeling lang. Toch bieden deze snelle resultaten in deze barre tijden wat hoop. Vooral omdat deze combinaties van petaflops ook materiaal oplevert dat door andere teams kan worden ingezet in hun zoektocht naar een behandeling of vaccin.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks