Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, heeft tegenover VTM Nieuws bevestigd dat er een nieuwe staatsbon komt in december. Momenteel zijn er nog niet veel details bekend. Een belangrijke factor is hoe dan ook de looptijd. Die bepaalt of de spaarders een roerende voorheffing van 15 of 30 procent moeten betalen op de opbrengsten.
Succes van nieuwe staatsbon zal afhangen van de looptijd

Waarom is dit belangrijk?
De federale regering heeft in september een eenjarige staatsbon uitgebracht om de banken aan te zetten de spaartarieven te verhogen. Om het rendement een boost te geven, verlaagde de regering uitzonderlijk de roerende voorheffing op staatspapier met een looptijd van één jaar tot 15 procent. Die uitzonderingsregeling geldt nog tot het einde van dit jaar.In het nieuws: Van Peteghem bevestigt dat het Federaal Agentschap in december een nieuwe staatsbon zal lanceren.
- Het is niet meteen duidelijk of de regering de staatsbon opnieuw wil gebruiken om de spaartarieven een boost te geven. Als dat de bedoeling is, zal de looptijd naar alle waarschijnlijkheid één jaar bedragen.
- In totaal hebben de Belgen in september 21,9 miljard euro toevertrouwd aan de Belgische staat. Dat is geld dat niet langer op de spaarboekjes staat.
- Maar: Sinds de start van het schooljaar hebben tal van banken de spaarrentes naar boven bijgesteld, of staan ze op het punt dat te doen. Zelfs de grootbanken doen een extra inspanning. Belfius heeft de spaarrentes begin deze maand al gewijzigd. De drie andere grootbanken KBC, ING en BNP Paribas Fortis volgen op 1 december.
- Die renteverhogingen zijn niet zozeer een gevolg van de eenjarige staatsbon. Neen, het is voornamelijk het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) die de financiële instellingen aanzet de spaarrentes een boost te geven. De depositorente – de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de ECB – bedraagt momenteel 4 procent, het hoogste niveau ooit.
- Toch lijkt de minister ervan overtuigd te zijn dat de spaartarieven nog beter kunnen. “Ik denk dat dat de doelstelling moet zijn (van de nieuwe staatsbon red.): ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen meer rente krijgen op hun spaarboekje’, en daarvoor moeten een aantal maatregelen genomen worden”, klonk het in VTM Nieuws.
Verlaagde roerende voorheffing
Zoom in: Het succes van de staatsbon zal hoe dan ook afhangen van de looptijd.
- Voor de eenjarige staatsbon in september had het Agentschap van de Schuld al twee keer geld opgehaald bij de bevolking. De overheidsinstelling doet dat normaal ieder kwartaal.
- De spaarders konden in maart intekenen op staatsobligaties met een looptijd van drie en tien jaar. Die staatsbons brachten toen respectievelijk 1,82 en 2,1 procent netto op. De overheid haalde toen 262 miljoen euro op.
- In juni was de uitgifte minder succesvol. De teller bleef toen steken op 127,5 miljoen euro. Die staatsbons hadden ook een looptijd van drie en tien jaar. De nettorendementen kwamen uit op respectievelijk 1,75 en 2,1 procent.
- Die kapitaalopbrengsten tonen aan waarom de eenjarige staatsbon zo populair was in september. Spaarders kregen (dankzij de verlaagde roerende voorheffing) een hogere nettovergoeding (2,81 procent) dan bij de voorgaande uitgiftes, terwijl ze hun kapitaal slechts voor één jaar moesten vastklikken. Geen enkel spaarboekje bracht bij de uitgifte meer op dan de eenjarige staatsbon.
- De overheidsobligatie in december zal enkel in aanmerking komen voor de verlaagde roerende voorheffing als de looptijd beperkt blijft tot 1 jaar. In alle andere gevallen zal de fiscus 30 procent van de kapitaalopbrengsten afromen. De hogere belasting kan veel spaarders afschrikken. Dat zal zeker zo zijn wanneer het nettorendement lager ligt dan wat de spaarboekjes opbrengen.
- Zonder de verlaagde belasting zou het nettorendement van de eenjarige staatsbon die de regering in september heeft uitgegeven niet 2,81 procent, maar slechts 2,31 procent bedragen.
(evb)