Strategische voorraad mondmaskers verdubbeld met nieuwe bestelling

Later deze week arriveert een gigantische bestelling van meer dan 31 miljoen chirurgische mondmaskers in de haven van Antwerpen, weet De Tijd. De federale regering bouwt op die manier de strategische voorraad in alle stilte uit.

De strategische voorraad aan mondmaskers is er eentje met een serieuze voorgeschiedenis. Eind maart kwam aan het licht dat België vorig jaar een stock van 6 miljoen FFP2-mondmaskers had vernietigd. De maskers hadden hun vervaldatum bereikt, maar door besparingen werden ze niet vervangen. Die beslissing leidde tot heel wat kritiek.

Sindsdien is ons land, onder impuls van bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld), druk bezig om de voorraad, verspreid over drie opslagplaatsen, aan te vullen. Met de nieuwe Chinese levering van 31,4 miljoen stuks, die zondag verwacht wordt, verdubbelt de strategische stock op slag. Op federaal niveau zullen dan bijna 62 miljoen chirurgische mondmaskers klaarliggen.

Reddingsboei

Daar stopt het niet, want er lopen nog altijd bijkomende bestellingen. Tegen midden september zou ons land op meer dan 162 miljoen chirurgische maskers moeten uitkomen. Die komen boven op de reserves die ziekenhuizen, artsenpraktijken en woonzorgcentra zelf opbouwen. ‘We zijn als federale overheid de laatste reddingsboei als er toch nog tekorten opduiken’, legt minister De Backer uit.

Naast chirurgische mondmaskers bestelde de minderheidsregering-Wilmès nog ander beschermingsmateriaal. Zo bereikten bijna 4,7 miljoen handschoenen uit Indonesië en 700.000 wegwerpschorten uit China ons land. Van die laatste soort is het voornemen om er 14,4 miljoen in stock te hebben tegen midden september. Ten slotte kwamen nog 4,5 miljoen hoogwaardige KN95- en N95-maskers aan. Die lijken sterk op de intussen genoegzaam bekende FFP2-maskers, maar beschermen vooral de drager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20