De Brusselse farmareus UCB heeft donderdag met gemak 300 miljoen euro opgehaald bij Belgische en Luxemburgse particulieren via een zesjarige obligatie. De uitgifte werd vooraf nog als een test gezien van hoe groot de appetijt wel is bij de spaarders. Het antwoord: heel groot.
In het nieuws: UCB heeft donderdagavond de inschrijvingen op zijn obligatie na een dag al afgesloten, omdat het behaalde bedrag meteen binnen was.
- De farmagroep mikte op 100 tot 300 miljoen euro en haalde zonder problemen het maximumbedrag binnen. Het aanbod werd zelfs overingeschreven, wat betekent dat het bedrijf zelf nog meer had kunnen ophalen.
- Financieel directeur Sandrine Dufour zegt erg opgetogen te zijn over “het grote vertrouwen van de particuliere investeerders”.
- Het nettorendement bedraagt 3,3 procent per jaar. Dat is meer dan de coupon van de zo bejubelde eenjarige staatsbon (2,81 procent netto). Maar volgens obligatiekenners zijn er hogere rendementen te vinden op de markt van Europese bedrijfsobligaties, bijvoorbeeld bij grote Duitse bedrijven.
Het bredere verhaal: Dat het tot een stormloop kwam, suggereert dat veel vermogende Belgen grote sommen op hun spaarboekjes hebben staan die ze met een vingerknip elders kunnen parkeren, als het rendement hen aanstaat.
- De analyses van beleggingsexperts voorafgaand aan de uitgifte waren nochtans verdeeld: niet iedereen was ervan overtuigd dat het aangeboden rendement goed aansloot bij het risicoprofiel van UCB. Bedrijfsobligaties zijn risicovoller dan Belgisch staatspapier.
- Opmerkelijk is nog dat het aandeel UCB zowat 15 procent lager staat tegenover een jaar geleden en recentelijk nog een stevige koersval moest incasseren. De belangstelling voor UCB-aandelen lijkt dus heel wat minder.
- De timing van de obligatie-uitgifte zat mee: het Brusselse farmabedrijf klopte bij de spaarders aan net op het moment dat er een maatschappelijk debat over de staatsbon en het rendement op het spaarboekje aan de gang is.
Weer een staatsbon
Om naar uit te kijken: KBC-CEO Johan Thijs verklaarde in De Standaard dat liefst een op de vier vermogende klanten op de staatsbon ingetekend heeft. Bij de kleine spaarders was dat slechts een op de honderd. Volgende week komt er meer duidelijkheid over een volgende staatsbon in december, opnieuw een kans voor spaarders op zoek naar vastrentend papier.
- Het Agentschap van de Schuld maakt op 17 november de looptijd bekend, wat van belang is voor de roerende voorheffing.
- Op 28 november wordt dan het rendement aangekondigd, zodat de inschrijving in principe zullen kunnen starten op 30 november.
(nd)