Storm Bella zorgde ook in België voor record

Storm Bella die afgelopen weekend overlast veroorzaakte in een groot deel van West-Europa heeft in België en Groot-Brittannië ook voor iets positiefs gezorgd: een record aan windenergie. Dat schrijven de kranten De Standaard en The Guardian.

In België werd zaterdagavond 3,8 GW aan stroom geproduceerd door windmolens. Dat is een record voor ons land, waar de afgelopen jaren steeds meer windmolens zijn bijgekomen. In Groot-Brittannië kwam op Tweede Kerstdag bijna de helft van de verbruikte elektriciteit van windmolens. Niet eerder bleef dit aandeel 24 uur lang op ongeveer de helft van het totaal aan elektriciteit. Het regent records bij de Britten, want op 18 december werd het vorige record gebroken. Die dag was 40 procent van de totale elektriciteitsbehoefte afkomstig van windparken en leverden windmolens de meeste stroom ooit: 17.3 GW.

De mijlpaal komt in het ‘groenste jaar ooit’ voor Groot-Brittannië als het gaat om de verduurzaming van de elektrische energievoorziening en door een scherpe daling van uitstoot dankzij de coronacrisis. Experts verwachten de komende jaren meer van dit soort records te zien, aangezien windenergie een van de stokpaardjes is van het energiebeleid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20