Stop met geld schenken voor heropbouw Notre Dame

Er is meer dan voldoende geld verzameld om de restauratie van de Notre Dame kathedraal in Parijs te betalen. Bijkomende stortingen zijn dan ook niet langer nodig. Potentiële donateurs kunnen hun giften beter investeren in de renovatie van provinciale kerken. Dat heeft Guillaume Poitrinal, voorzitter van de Franse Fondation du Patrimoine, gezegd. De woorden van Poitrinal werden echter onmiddellijk tegengesproken door Michel Aupetit, de aartsbisschop van Parijs. Aupetit benadrukte dat de inzameling verder gaat. Volgens de aartsbisschop zou het een vergissing zijn om de actie stop te zetten vooraleer de kosten voor de renovatie van de kathedraal zijn geëvalueerd.

De Notre Dame, een van de grote toeristische pijlers van Parijs, raakte in april door een brand zwaar beschadigd. Nagenoeg onmiddellijk kwamen acties voor schenkingen voor herstellingswerken op gang.

Industriëlen

“Er is voor de restauratie inmiddels al bijna voor 900 miljoen euro opgehaald of toegezegd,” benadrukte Poitrinal. “Daarmee zijn voldoende middelen gegarandeerd om de restauratie van de kathedraal te kunnen financieren. Bijkomende kandidaat-donateurs kunnen hun bijdrage dan ook beter aan andere projecten ter beschikking stellen. De Fondation du Patrimoine moet zich om 2.800 bedreigde monumenten bekommeren. Die portefeuille omvat onder meer talloze kerken op het Franse platteland.”

Een groot gedeelte van de donaties voor de restauratie van de Notre Dame is afkomstig van bekende Franse industriëlen. François Pinault (82), de topman van het luxeconcern Kering, heeft een bedrag van 100 miljoen euro toegezegd. Zijn rivaal Bernard Arnault (70), die de holding Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) leidt, heeft een bijdrage van 200 miljoen euro beloofd.

Aartsbisschop Aupetit wees er echter op dat voor de herstellingswerkzaamheden tot nu toe slechts een bedrag van 13,5 miljoen euro is ontvangen. “Er is weliswaar een bedrag van 1 miljard dollar toegezegd, maar daarvoor is geen enkele garantie gegeven,” zegt Aupetit.

De aartsbisschop benadrukte dat de beloofde grote donaties, die publiekelijk werden aangekondigd, zich in realiteit nog niet hebben gematerialiseerd. Aupetit voegde er wel uitdrukkelijk aan toe de gedane beloftes in geen geval in vraag te stellen.

Haast

Ook vanuit het buitenland is al financiële en materiële steun aangeboden. Servië heeft een bedrag van 1 miljoen euro toegezegd. Ook Groot-Brittannië en Italië hebben beloofd hulp te bieden. Zij zouden gespecialiseerde restaurateurs en erfgoedspecialisten willen sturen. De Canadese premier Justin Trudeau kondigde aan staal, hout en andere materialen voor de restauratie van de kathedraal ter beschikking te zullen stellen.

De Franse president Emmanuel Macron wil de restauratiewerken aan de kathedraal binnen een periode van een half decennium klaar hebben. Hij wil het monument kunnen openen tegen de Olympische Zomerspelen, die over vijf jaar in Parijs zullen plaatsvinden. Een speciale wet moet onder meer helpen de administratieve afwikkeling van de restauratiedossiers vlotter af te handelen.

Niet iedereen is echter voorstander van een haastige restauratie. In de krant Le Figaro hebben recent bijna twaalfhonderd specialisten in kunst, erfgoed en architectuur de president opgeroepen geduldiger te zijn. De betrokkenen merken op dat er bijna twee eeuwen nodig waren om de kathedraal te bouwen. “Een periode van amper vijf jaar voor een grote restauratie, lijkt dan ook onwerkelijk,” voeren ze aan. “Een dergelijk project moet oordeelkundig en overwogen worden aangepakt.”

Uit een enquête blijkt dat ook 72 procent van de Franse bevolking een geforceerd snelle restauratie afwijst.

Meer