Waarom stijgt rente op woonlening in Frankrijk minder snel dan bij ons?

De krediet- en spaarmarkten in elke lidstaat van de eurozone worden getroffen door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Toch stijgen de rentes in de ene lidstaat forser dan in de andere. In Frankrijk zijn de hypothecaire kredieten bijvoorbeeld minder duur dan bij ons.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is in de zomer van 2022 begonnen met het geldbeleid te verstrakken. Sindsdien is de rente gestegen met 300 basispunten. Dat heeft een (onrechtstreekse) impact op de kredieten. Kredietnemers hebben het prijskaartje van onder meer de woonleningen de afgelopen maanden fors zien stijgen.

In het nieuws: Uit een studie van Immoweb blijkt dat de rentes in ons land, Frankrijk en Duitsland eind vorig jaar respectievelijk 3,4, 2,5 en 4 procent bedroegen.

  • "We zien dat de financiële markten toch anders reageren op het beleid van de ECB", merkt Jonathan Frisch, econoom bij Immoweb, op in een gesprek met onze site. "Terwijl in Frankrijk de rentetarieven van hypotheekleningen de afgelopen twaalf maanden met slechts 1,5 procentpunt gestegen zijn, kregen de Duitse en Belgische huis
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20