Stichtersduo Google verzilvert voor 1 miljard dollar aan aandelen

Larry Page en Sergey Brin, de stichters van Google, hebben sinds mei van dit jaar voor ruim 1 miljard dollar aan aandelen van moedergroep Alphabet verkocht.

Dat blijkt uit de meldingen bij de beurstoezichthouder SEC die de gespecialiseerde website Openinsider bij elkaar optelde. Brin heeft voor 610 miljoen dollar aan Alphabet-aandelen verzilverd, tegenover 462 miljoen dollar voor Page. Dat het duo vrijwel simultaan zulke grote pakketten verkocht, heeft te maken met eerdere afspraken en het aflopen van een vervaldatum. De vorige keer dat zoiets gebeurde, was in 2017.

Op de achtergrond

Het is niet helemaal duidelijk in welke mate Page en Brin, die hun belang in Alphabet geleidelijk afbouwen, nog betrokken zijn bij het uitzetten van de grote lijnen. Eind 2019 zetten ze een stap terug en werd Sundar Pichai, de CEO van Google, ook de CEO van het overkoepelende Alphabet.

Maar Page en Brin hebben wel nog de meerderheid van de stemrechten in handen dankzij bijzondere aandelen. Sommige investeerders stellen zich vragen bij die vastgebeitelde machtspositie, een fenomeen dat zich ook bij Facebook voordoet. Maar in dat bedrijf is stichter Zuckerberg nog steeds de CEO en het uithangbord, terwijl Page en Brin zich op de achtergrond houden.

Centimiljardairs

Het duo behoort tot de tien rijkste personen op de planeet. In de miljardairslijst van nieuwsdienst Bloomberg staat Page (48 jaar) op plaats 6 met een vermogen van 122 miljard dollar, gevolgd door Brin (47 jaar) op plaats 7 met 117 miljard dollar.

(bzg)

Lees ook: Google-personeel van eerste uur: “Bedrijf werd onherkenbaar”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20