Stevige kwartaalresultaten voeden optimisme op Wall Street, Chinees bedrijf gaat bijna 1.000 procent hoger

De Amerikaanse beurzen hadden een groen humeur vandaag door enkele sterke kwartaalprestaties, en door president Biden die erop gebrand lijkt om een zoveelste steunpakket door het Congres te jagen, ondanks Republikeinse tegenstand.

Net voor sluitingstijd staat de toonaangevende S&P500-index op 0,85 procent winst met 33,7 punten. De industriële index van Dow Jones deed er 285 punten bij, wat bijna een procentpunt winst betekent. Tech-index Nasdaq doet er ongeveer evenveel bij en behaalde daarmee net geen recordpiek. De drie indexen liggen op schema voor een wekelijkse stijging van meer dan drie procent elk.

Na een kleine dip eind januari lijken de beurzen weer hun rally hernomen te hebben waar ze in maart vorig jaar aan begonnen. Ook aandelen van kleinere bedrijven deden het goed op donderdag, wat erop wijst dat beleggers stilaan opnieuw vertrouwen krijgen in het groeipotentieel van de Amerikaanse economie.

Winnaars en verliezers

Ebay en Paypal waren de grote winnaars van vandaag, hun aandelen stegen met respectievelijk 5,3 en 7,3 procent. Beide techbedrijven konden dan ook veel betere kwartaal- en jaarresultaten voorleggen dan analisten verwacht hadden.

Tijdens de volgende bui in de resultatenstorm van deze week rapporteren onder meer autoconcern Ford en biofarmareus Gilead sciences.

De ‘activistische’ investeerders van Gamestop lijken toch steeds meer eieren voor hun geld te kiezen: het aandeel zakte vandaag meer dan 40 procent, na de ongeziene hausse van de voorbije twee weken. Met 53 dollar per aandeel is het wel nog een pak meer waard dan een maand geleden, toen een aandeel nog voor 17 dollar verkocht werd. Ook bioscoopconcern AMC – dat net als Gamestop onderhevig was aan een short squeeze – gaf op donderdag meer dan 20 procent prijs.

Maar de kleine beleggers lijken hun pijlen nu te richten op het Chinese ATA Creativity. Hoewel er geen noemenswaardig nieuws is over het bedrijf – dat onderwijsdiensten zoals bijles en voorbereiding op ingangsexamens levert aan individuele studenten – fietste het aandeel vandaag maar liefst 936 procent hoger tot 17 dollar. Het bedrijf gaat ook vlot over de tongen op bepaalde sociale mediakanalen, net als Gamestop tijdens diens hoogvlucht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20