Philippe Mollet van sterrenwacht MIRA over de ‘Groene Komeet’: “Je zal op zijn best een vaag vlekje zien”

C/2022 E3, beter bekend als de ‘Groene Komeet’, haalde de voorbije dagen krantenkoppen. Het object komt eind januari en begin februari immers relatief dicht bij de aarde en zal met verrekijkers en telescopen zichtbaar zijn. Maar volgens Philippe Mollet van sterrenwacht MIRA stelt C/2022 E3 eigenlijk niet zo veel voor.

In het nieuws: Mollet vertelde aan Business AM Radio dat de Groene Komeet eigenlijk niet zo heel speciaal is, ondanks de aandacht die de media eraan besteedt.

  • “Enerzijds zijn we natuurlijk enthousiast als een sterrenkundig onderwerp de media haalt. Alleen moeten wij dan aan bezoekers uitleggen dat het toch niet zo indrukwekkend is.”
  • Volgens Mollet komt een komeet zoals C/2022 E3 ongeveer om de paar jaar dicht genoeg bij de aarde om zichtbaar te zijn met een telescoop. “Het is dus een komeet met een beetje potentieel, maar niet iets waar het grote publiek laaiend enthousiast van gaat zijn”, aldus de MIRA-woordvoerder. “Dat is nochtans hoe het soms beschreven werd in de pers.”
  • Mollet maakt duidelijk dat het bovendien moeilijk is om te voorspellen of een komeet al dan niet goed zichtbaar zal zijn. “David Levy, een van de bekendste komeetwaarnemers, zei ooit ‘kometen zijn zoals katten. Ze hebben allebei een staart en doen allebei hun goesting.’ Er zijn een heleboel aspecten bij kometen die je gewoon niet kan voorspellen”, klinkt het.
  • Met het blote oog zal C/2022 E3 hoe dan ook, zelfs als de weersomstandigheden goed zijn, niet of amper zichtbaar zijn. “Het blote oog is daarvoor niet gevoelig genoeg, dus je zal op zijn best een vaag vlekje zien.” Met een verrekijker zou de staart nog iets of wat te onderscheiden zijn. 
  • Wie de komeet dus in detail wil bestuderen, heeft een telescoop of een hoogkwalitatieve camera nodig. 

Beluister het volledige interview met Philippe Mollet hieronder.

(nd)

Meer