Sterke kwartaalresultaten voor Zwitserse farmareus Novartis

Farmagigant Novartis klokt het tweede kwartaal van 2021 af op een omzet van bijna 13 miljard dollar, een stijging met 14 procent. De winst steeg met bijna de helft tot net geen 3,5 miljard dollar. Volgens het Zwitserse concern zit de vraag in het merendeel van de landen en therapeutische domeinen terug op het niveau van voor de coronapandemie.

De groeimotor van Novartis is psioriasismiddel Cosentyx, dat bijna 1,2 miljard dollar omzet in kas bracht, weet persbureau Belga. Ook Zolgensma, een middel voor kinderen met de ongeneeslijke spierziekte SMA, en Entresto, dat hartfalen bestrijdt, brachten goed op. Daarnaast groeit de afname van kankerbestrijdingsmiddelen en doet ook het nieuwe MS-middel Kesimpta het goed.

De generische divisie Sandoz presteerde in het tweede kwartaal dan weer iets minder sterk, met een daling van 7 procent in de verkopen in Europa en 16 procent in de Verenigde Staten. Dat ligt onder meer aan de coronapandemie, die er voor zorgde dat er amper verkoudheden of gewone griepvirussen circuleerden.

CEO Vas Narasimhan verwacht ook voor de rest van het jaar goeie cijfers. Hij verwijst onder meer naar enkele geneesmiddelen in de pijplijn voor immuunziektes en prostaatkanker.

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten