Farmareus Novartis schikt rechtszaak over smeergeld

Het Zwitserse farmabedrijf Novartis, bij ons bekend van het ‘Pia-medicijn’, betaalt 678 miljoen dollar (600 miljoen euro) aan het Amerikaanse gerecht om een rechtszaak uit 2013 af te kopen.

De Amerikaanse poot van het bedrijf zou tussen 2002 en 2011 dokters hebben betaald om producten van Novartis voor te schrijven aan hun patiënten. Dat deden ze door dokters gigantische bedragen te geven om betekenisloze presentaties te komen geven op conferenties van het bedrijf. Aansluitend kregen de sprekers zoveel eten en drank als ze wilden, volgens een klokkenluider.

CEO Vas Narasimhan benadrukt dat Novartis vandaag een ander bedrijf is. ‘Onze waarden komen op de eerste plaats en zijn de basis van wat we doen’ klinkt het. ‘We willen commercieel succes bereiken op basis van onze prestaties.’ De farmareus hervormt nu de manier waarop hij medicijnen op de markt brengt.

Pia

In ons land is Novartis vooral bekend van het medicijn Zolgensma, dat bekend werd door de 10 maanden oude Pia. Zij lijdt aan de zeldzame spierziekte SMA en heeft het medicijn nodig, maar met 1,9 miljoen euro was het te duur voor haar ouders. Daarop werd een sms-actie in gang gezet die in een mum van tijd het beoogde bedrag opleverde.

Ondertussen is Zolgensma goedgekeurd in Europa, maar aan de prijs is nog niets veranderd. Ons land onderhandelt samen met Nederland en Ierland over de terugbetaling ervan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20