Autofabrikant Stellantis zal mogelijk elke productie in China stopzetten. Dat heeft Carlos Tavares, chief executive van de autobouwer, op de Autoshow van Parijs gezegd. Volgens hem zorgen de geopolitieke spanningen voor een toenemende onzekerheid over de activiteiten van westerse autobedrijven op de Chinese markt.
Bovendien worden de gevestigde autobouwers in China met een toenemende lokale concurrentie geconfronteerd, terwijl ze zelf in het land allerlei beperkingen krijgen opgelegd.
Import
Tavares benadrukte dat Stellantis tegenover China een alternatieve aanpak overweegt, waarbij een lokale productie niet langer zou worden nagestreefd. Eerder dit jaar had Tavares al aangekondigd dat Stellantis zijn Amerikaans dochtermerk Jeep uit China zou terugtrekken.
“Het is de vraag of de merken van Stellantis een fabriek in China nodig hebben”, verduidelijkte hij. “In plaats daarvan zou kunnen worden geopteerd van een invoer van voertuigen die in fabrieken in Europa of de Verenigde Staten zijn geproduceerd.”
Buitenlandse autobouwers ondervinden steeds meer moeite om hun marktpositie in China vast te houden. Daarbij wordt steeds meer concurrentie ervaren van lokale fabrikanten zoals Byd of Geely Automobile, die op de Chinese markt een brede portfolio elektrische modellen uitrollen.
Vele buitenlandse autoconcerns beginnen zich dan ook vragen te stellen over hun activiteiten op langere termijn op de Chinese markt. Opel, het Duitse dochterbedrijf van Stellantis, maakte vorige maand al bekend zijn geplande uitbreiding in China alvast voorlopig op te schorten.
Jeep had in China twaalf jaar lang een joint venture met de lokale autobouwer Guangzhou Automobile Group (GAC), maar dat samenwerkingsverband heeft het steeds lastig gehad op in China echt voet aan grond te krijgen.
In juli kondigde Stellantis de terugtrekking van Jeep uit China aan. Dat leverde zure reacties op bij de GAC Group, die in handen is van de Chinese overheid. Stellantis had eerder gepoogd om zijn belang in de joint venture op te voeren, maar daarover kon geen akkoord worden bereikt. De GAC Group uitte vervolgens kritiek op het feit dat zijn partner voortaan uitsluitend op import zou vertrouwen.
Taiwan
Autofabrikanten houden steeds meer rekening met de ontwikkelingen die door de oorlog in Oekraïne in gang zijn gezet. Het conflict leidde immers tot een groot pakket van sancties tegen Rusland, waardoor ook de autosector werd geraakt.
Gevreesd wordt dat gelijkaardige maatregelen ook tegenover China zouden worden uitgevaardigd indien dat land zijn agressie tegenover Taiwan zou opvoeren. In dat geval zouden ook op de Chinese markt aanzienlijke verliezen moeten worden gevreesd.
Carlos Tavares wees in zijn betoog ook naar de opmars van Chinese autofabrikanten op de Europese markt. Daarbij moeten de Europese autoriteiten volgens de topman van Stellantis een strikt beleid hanteren.
“Westerse autofabrikanten worden in China geconfronteerd met allerlei beperkingen die door de autoriteiten worden opgelegd”, verduidelijkte hij. “De Europese autoriteiten moeten tegenover de Chinese autobouwers een gelijkaardig aanpak volgen.”
Niet alle westerse autobouwers
Niet alle westerse autobouwers overwegen om China de rug toe te keren. De Duitse constructeur BMW Group heeft aangekondigd de elektrische productie van dochtermerk Mini in de Britse stad Oxford naar China over te hevelen.
(lb)