Stellantis vorig jaar grootste autoverkoper op Europese markt: leiderschap te danken aan lichte bedrijfswagens

Voor de eerste keer in een lange periode mag de Duitse groep Volkswagen zichzelf niet de meest succesvolle verkoper op de Europese automarkt noemen. Het voorbije jaar moest de VW Group immers in het fusieconcern Stellantis – met Franse, Duitse, Italiaanse en Amerikaanse pijlers – zijn meerdere erkennen. Dat blijkt uit een analyse van het bureau Dataforce, gebaseerd op de verkoop in eenendertig Europese landen.

Analisten merken wel op dat achter dat Europese marktleiderschap voor Stellantis een sterke prestatie in de verkoop van lichte bedrijfswagens schuil gaat. In die marktsector bleek Volkswagen slechts op de vierde plaats te eindigen.

Miniem verschil

Stellantis kroonde zich met dertien dochtermerken vorig jaar op de Europese markt aan een totale verkoop van ruim 3,161 miljoen de meest succesvolle groep. De kloof met de negen merken van de VW Group was echter bijzonder klein.

Stellantis verkocht over een heel jaar immers 754 wagens meer dan de VW Group. De Frans-Japanse combinatie Renault-Nissan eindigde op een derde plaats met bijna 1,789 miljoen exemplaren, gevolgd door Hyundai-Kia (nagenoeg 1,021 miljoen eenheden), dat echter snel aan populariteit wint.

De top tien bestaat verder uit Ford (886.812 wagens), Daimler (880.938), BMW (861.694), Toyota (841.846), Geely (320.850) en Suzuki (208.049).

De analisten wijzen er echter op dat Stellantis zijn marktleiderschap het voorbije jaar aan de verkoop van lichte bedrijfswagens heeft te danken. In die categorie haalde het concern immers een verkoop van 722.702 exemplaren, tegenover 210.583 eenheden voor de VW Group.

Elektriciteit

In deze marktsector moet VW Group trouwens ook Renault-Nissan en Ford laten voorgaan. Wanneer echter alleen naar personenwagens wordt gekeken, blijft de VW Group met een verkoop van 2,95 miljoen wagens duidelijk Europees marktleider. Stellantis haalt in deze categorie een verkoop van bijna 2,44 miljoen eenheden.

De analisten wijzen er nog op dat Stellantis er wellicht niet zal in lukken om zijn Europees marktleiderschap ook dit jaar nog verder te handhaven.

Stellantis heeft immers beslist om dit jaar niet langer lichte bedrijfsvoertuigen met verbrandingsmotoren te produceren. Er zal exclusief op elektrische motoren worden overgeschakeld. Dat zal volgens de waarnemers een negatieve impact hebben op de verkoop, waardoor VW Group wellicht opnieuw het marktleiderschap zal kunnen heroveren.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20