Stellantis verzekert toekomst historische autofabriek van Mirafiori

De historische fabriek van Fiat in Turijn zal een fundamenteel onderdeel blijven van de productiestructuur van de autogroep Stellantis. Dat heeft John Elkann, voorzitter van Stellantis, gezegd. Hij verwees daarbij naar een recente beslissing van het concern om in Mirafiori, de historische site van Fiat in Turijn, verder te investeren.

Stellantis ontstond eerder dit jaar uit een fusie van het Italiaans-Amerikaanse concern Fiat Chrysler en diens Franse sectorgenoot PSA Group. Werknemers en lokale politici in Turijn vreesden dat Fiat in dat grotere geheel aan belang zou moeten inboeten.

Elektrische Cinquecento

John Elkann kondigde aan dat Stellantis een bedrag van 2,35 miljard euro voor investeringen in Mirafiori heeft gereserveerd. Dat bedrag zal worden gebruikt om de fabriek in staat te stellen elektrische wagens te bouwen.

Die plannen omvatten ook de fabricage van een elektrische Fiat Cinquecento, samen met een aantal hybride modellen. Tevens zal volgens Elkann worden geïnvesteerd in een aantal innovatie projecten, zoals de ontwikkeling van intelligente oplaadinfrastructuur.

“Deze investeringen bewijzen dat de Italiaanse productie voor Stellantis belangrijk blijft”, betoogde Elkann. “De beslissing toont dat Stellantis niet alleen het volste vertrouwen heeft in zijn Italiaanse werknemers, maar ook een sterk geloof hecht aan de waarde van het complete automotive-district van de stad.”

Symbool

Stellantis heeft in Italië ongeveer 55.000 werknemers. Mirafiori is een van de grootste fabrieken van Italië en heeft voor Fiat een echte symboolfunctie.

Olivier Francois, chief executive van Fiat, benadrukte dat het merk de intentie heeft om elk jaar een nieuw model op de markt te brengen. Daarbij zal volgens hem ook telkens een elektrische versie van het type beschikbaar zijn.

John Elkann is de kleinzoon van Gianni Agnelli, de voormalige topman van het Italiaanse industriële imperium dat onder meer Fiat en Ferrari controleerde. Hij werd bij de samensmelting van Fiat Chrysler en PSA Group verkozen tot voorzitter van het fusieconcern Stellantis.

De geschiedenis van Mirafiori gaat terug tot het einde van de jaren dertig van de voorbije eeuw. Daarmee is de site één van de oudste autofabrieken van Europa. De fabriek heeft sinds zijn opening ruim vijfendertig verschillende automodellen geproduceerd. In totaal werden er tot nu toe ongeveer 29 miljoen wagens gebouwd.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20