Stella Artois is een wereldmerk, behalve in België

deTerwijl Stella Artois, een bier van producent AB InBev, wereldwijd als een groot icoon van de Belgische economie wordt bestempeld, geniet het merk in eigen land nog nauwelijks interesse.
Dat schrijft David Marcelis, redacteur economie van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Marcelis benadrukt dat in een Belgisch café meestal de voorkeur wordt gegeven aan Jupiler, dat eveneens door AB InBev wordt geproduceerd.

Stella Artois had op de Belgische pilsmarkt vorig jaar nog een aandeel van 6,5 procent. Jupiler is met een aandeel van 35 procent ruimschoots marktleider, gevolgd door Alken-Maes, dochterbedrijf van Heineken.

Stella Artois heeft zijn wereldwijde bijval in grote mate te danken aan succesvolle marketingcampagnes en intelligent productplacement in films met onder meer Brad Pitt, Michael Keaton en Anne Hathaway. In de Verenigde Staten heeft de verkoop van Stella Artois het voorbije decennium meer dan een verviervoudiging gekend.

Interbrew

Tot het eind van de jaren tachtig was Stella Artois ook in België marktleider. Toen echter creëerde de Leuvense brouwer Artois samen met zijn Luikse sectorgenoot Piedboeuf, producent van Jupiler, tot de groep Interbrew, die uiteindelijk als AB Inbev wereldwijd marktleider zou worden.

Vooral jongeren begonnen Stella Artois steeds meer als een bier voor de oudere generatie te bestempelen.

De Amerikaanse krant benadrukt wel dat Stella Artois in Vlaanderen een grotere populariteit geniet dan in de rest van het land. “In Leuven, de thuisstad van het beroemde biermerk, blijft de vroegere grandeur van Stella Artois nog altijd behouden,” zegt David Marcelis.

“Daarentegen wordt in België geen televisiereclame gemaakt voor het biermerk. Arnaud Hanset, bij AB InBev marketing directeur voor België, merkt op dat Stella Artois in eigen land vooral wordt gepromoot in de betere restaurants en populaire locaties van het uitgaansleven. Die benadering moet ook in België de interesse voor Stella Artois opnieuw doen toenemen.” (mah)

theintern_stellaartois

screenshot ‘The Intern’
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20