Beursexpert Stefan Willems: “Paniek over faillissement Silvergate is overdreven”

De markten staan in rep en roer. Paniek over onder meer het faillissement van Silvergate doet de beleggers naar de uitgang vluchten. Ook Bitcoin staat daardoor onder druk. Volgens Stefan Willems van Spaarvarkens.be moeten de doemberichten wel genuanceerd worden. “De impact op de cryptomarkt is relatief klein”, zegt hij tegenover Business AM.


Beluister hier de bijdrage van Stefan Willems van Spaarvarkens.be voor Business AM.


In het nieuws: De cryptovriendelijke bank Silvergate kondigde gisteren aan dat ze al haar financiële activiteiten stopzet. Dat leidde tot paniekverkopen op zowel de aandelen- als cryptomarkt. Ook bezorgdheden over Silicon Valley Bank spelen de beleggers parten. Willems geeft meer duiding bij wat er zich afspeelt bij Silvergate.

  • Om te beginnen benadrukt hij dat de impact van het faillissement van de Californische bank op de cryptomarkt eerder beperkt is. “Al zorgt het nieuws op de korte termijn natuurlijk wel voor neerwaartse druk”, klinkt het. Zo verloor Bitcoin de voorbije 24 uur zo’n 8 procent en dook Ethereum 8,6 procent lager.
  • “De impact van het faillissement blijft beheersbaar”, vervolgt hij. “Silvergate had wel leningen uitstaan aan andere partijen, maar die voorwaarden veranderen door het faillissement niet.”

Regulering cryptomarkt

Vooruitblik: De beursexpert merkt op dat de situatie ervoor kan zorgen dat de regulatoren meer aandacht zullen hebben voor banken die een blootstelling hebben aan crypto. Hij haalt Signature Bank, een concurrent van Silvergate, aan als voorbeeld. De business van die financiële instelling is voor zo’n 25 procent gelinkt aan crypto.

  • “Signature Bank zal waarschijnlijk in de komende paar maanden hard aangepakt worden door de regulatoren en zal moeten bewijzen dat men weet waar het geld van zijn klanten vandaan komt”, klinkt het.
  • Vraag is hoe de bank dat zal kunnen bewijzen. “Transparantie blijft van de grootste problemen in de cryptowereld. Dat maakt de regulatoren nerveus”, aldus de expert. Ook handelsplatforms, zoals Binance, mogen volgens hem extra controles verwachten.
  • Voorts verwacht hij dat shorters na de malaise met de Californische bank onder meer Signature Bank en Binance in het vizier zullen nemen. “Op Silvergate hebben ze zo’n 780 miljoen dollar winst gemaakt”, zegt Willems.

(nd)

Meer