Steeds minder vluchten: vrees bij reizigers groeit om in buitenland geblokkeerd te raken

Almaar meer landen beperken hun vliegverkeer. ‘Onze focus ligt nu vooral op het repatriëren van Belgen die kunnen vastzitten op bepaalde bestemmingen’, zeggen de Belgische touroperatoren.

De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken activeert een callcenter om landgenoten die in het buitenland vast dreigen te zitten, consulaire bijstand te verlenen. Aangezien wereldwijd landen maatregelen treffen om het coronavirus in te dammen, is het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken intussen zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden, zegt Buitenlandse Zaken.

Marokko en Tenerife

Zo besliste Marokko zaterdag om het luchtruim te sluiten voor België, Frankrijk en enkele andere Europese landen. De autoriteiten geven wel nog de toestemming voor bijzondere vluchten die de toeristen weer naar huis brengen.

‘Onze focus ligt nu vooral op het repatriëren van Belgen die eventueel zouden vastzitten op bepaalde bestemmingen. Daar wordt nu operationeel heel hard aan gewerkt’, zegt Pierre Fivet, woordvoerder van de koepel van touroperatoren ABTO) in een reactie op de ontwikkelingen.

Spanje legt dan weer de laatste hand aan de wetten voor een radicale ‘lockdown’. Dat leidt op het populaire Spaanse eiland Tenerife tot grote ongerustheid bij de vele buitenlandse toeristen ter plaatse.

Annulaties

Het negatieve reisadvies zal wellicht leiden tot een massale vraag om op stapel staande reizen te annuleren. Niemand wil in het buitenland geblokkeerd raken zonder zicht op een vlucht terug naar huis, zoals sommige Amerikaanse toeristen recentelijk in Italië meemaakten.

ABTO bekijkt in de loop van de komende dagen hoe het nu verder moet. Reizigers die op korte termijn hadden moeten vertrekken, kunnen in ieder geval al contact opnemen met hun reisorganisatie. Wie in de paas- of zomervakantie een reis gepland heeft, kan de reisorganisaties best nog even de tijd geven om alles te bekijken, zegt de federatie.

De VS kondigde zaterdag aan zijn inreisverbod uit te breiden naar Ierland en het VK, wat een verdere beperking van het transatlantische vliegverkeer tot gevolg heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20