SpaceX lanceert voor het eerst tweede generatie Starlink-kunstmanen: binnenkort satellietinternet op je smartphone?

Woensdagochtend lanceerde Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX de zoveelste lading Starlink-satellieten. Voor het eerst wordt de tweede generatie van de kunstmanen in een baan rond de aarde gebracht.

Waarom is dit belangrijk?

Een aantal bedrijven wereldwijd zijn van plan om satellietconstellaties in een baan rond de aarde te brengen, om zo overal op aarde internet aan te bieden. Tot nu toe is SpaceX op dat vlak een van de onbetwiste koplopers.

De essentie: De satellieten werden rond 10.35 uur Belgische tijd vanuit het Cape Canaveral Space Force Station in Florida gelanceerd aan boord van een Falcon 9-raket van SpaceX.

  • De lancering verliep zonder problemen. Enkele minuten nadat de Falcon 9 opsteeg, werden de 54 satellieten in een baan rond de aarde geplaatst.
  • Ongeveer tegelijkertijd, zo’n acht minuten na de lancering, landde de eerste rakettrap van de Falcon 9 op het droneschip ‘A Shortfall of Gravitas’, dat zich in de Atlantische Oceaan bevond.
  • Opvallend: het was de tiende vlucht van deze specifieke rakettrap. Ook is het de vijfde keer dat deze Falcon 9 Starlink-satellieten in een baan rond de aarde plaatst. Ook opmerkelijk: deze raket heeft al tweemaal astronauten naar de ruimte gebracht.
  • Volgens SpaceX was het al de 159ste keer dat het bedrijf een raket kon laten landen sinds met de techniek van start is gegaan.
  • Eveneens genoteerd: het was de 60ste lancering van SpaceX dit jaar, een nieuw record. Vorig jaar kon het bedrijf 31 keer een raket naar de ruimte brengen.

Minstens 7.500 satellieten

De achtergrond: De tweede generatie Starlink-satellieten zou een stuk krachtiger moeten zijn dan de meer dan 3.000 kunstmanen die het bedrijf de voorbije jaren in een baan rond de aarde plaatste. 

  • Ondanks de grote hoeveelheid satellieten, begint de internetdienst van het bedrijf met problemen te kampen door de grote vraag.
  • SpaceX zegt dat de nieuwe generatie kunstmanen het bedrijf in staat zal stellen om meer klanten te bedienen. Bovendien zullen zij gebruik kunnen maken van sneller internet, “voornamelijk in gebieden waar momenteel te veel abonnees zijn”.
  • Ook zullen de satellieten volgens het bedrijf rechtstreeks met smartphones kunnen communiceren. Deze zomer zei SpaceX-oprichter Elon Musk echter dat de bandbreedte van de dienst niet voldoende zal zijn om bijvoorbeeld filmpjes te downloaden. Wel zouden gebruikers berichten kunnen sturen en kunnen telefoneren met de dienst.
  • Na deze eerste lading zullen er nog veel satellieten van de tweede generatie volgen. Op 1 december keurde de Amerikaanse telecomwaakhond, de Federal Communications Commission (FCC), het gebruik van 7.500 kunstmanen goed. Het bedrijf had echter de goedkeuring gevraagd voor maar liefst 30.000 satellieten. 

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.