Inbreng Musk in protesten Iran: “Bijna 100 Starlink-satellieten actief”

SpaceX-topman Elon Musk tweette gisteren dat zijn bedrijf nu zo’n 100 Starlink-satellieten in Iran heeft geactiveerd. De centimiljardair had in september nog gezegd dat hij de satellietdienst ginds ging activeren om een vuist te maken tegen de internetcensuur van het streng islamitische regime in Teheran.

Waarom is dit belangrijk?

De internetdienst van Starlink is een constellatie van verbonden satellieten die zich met een lage baan rond de aarde bewegen. De dienst is in theorie in staat om in grote delen van de wereld snel internet aan te bieden. Starlink kan dus ook worden ingezet met geopolitieke of militaire ambities: zo stuurde het dochterbedrijf van SpaceX meerdere ladingen satellietontvangers naar het door de Russen belegerde Oekraïne.

In het nieuws: Musk komt een belofte van een aantal maanden geleden, om Starlink-breedbandcommunicatie in Iran aan te bieden, na.

Protestgolf

Context: Starlink zou Iraniërs kunnen helpen om de internetcensuur en beperkte toegang tot bepaalde sociale mediaplatforms te omzeilen. Dit tegen de achtergrond van de heuse protestgolf die de theocratie overspoelt.

  • In september meldde de organisatie NetBlocks, die de activiteiten van het wereldwijde internet opvolgt, dat de online toegang in Sanandaj, de hoofdstad van Iraans Koerdistan, compleet verstoord werd nadat protesten waren gerezen tegen de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini, die in een politiecel was gestorven.
  • Amini was door de Iraanse zedenpolitie gearresteerd omdat ze haar hoofddoek niet op de correcte manier zou hebben gedragen. Haar begrafenis gaf op verschillende locaties in het land het startschot voor de protestgolf tegen het streng islamitische regime.
  • Het wijdverbeide protest naar aanleiding van de dood van de jonge vrouw wordt gekruid door de eis voor de aanstelling van een seculiere, democratische regering.
  • Het regime schuwt daarbij de brute repressie niet: zo zouden volgens de Verenigde Naties intussen al bijna 500 demonstranten zijn gedood, waaronder 50 kinderen.

“Zeer effectief”, ook in Oekraïne

Andere brandhaard: de Starlink-technologie wordt ook gebruikt om delen van Oekraïne online te houden, zelfs wanneer andere internetdiensten het begeven. Zowel het leger als burgers gebruiken massaal de satellietontvangers van het bedrijf, die door president Volodymyr Zelensky als “zeer effectief” werden bestempeld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20