25 verbluffende feiten over Starbucks

Wie koffie zegt, denkt natuurlijk meteen aan Starbucks. De keten is intussen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. In China, bijvoorbeeld, gaat gemiddeld om de 15 uur een nieuwe Starbucks-zaak open. Hier zijn 25 feiten over Starbucks die straffer zijn dan een kopje ristretto.

1. Er zijn bijna 30.000 Starbucks-filialen in de wereld

Eind 2018 telde de wereld 29.324 Starbucks-filialen. Dat zijn er vermoedelijk intussen meer, aangezien er nog dagelijks bijkomen. In tien jaar tijd is het aantal koffiezaken van de keten verdubbeld. Uiteraard hebben de Verenigde Staten de meeste Starbucks-filialen: meer dan 14.600! Daarna volgt China met meer dan 3.500 zaken. De top 3 wordt door Canada afgesloten met ruim 1.500 filialen.

Ook Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk hebben intussen op meer dan duizend locaties een Starbucks. België moet het voorlopig met 26 filialen stellen. Dat is evenveel als in Puerto Rico en Hongarije, maar meer dan in Portugal, Denemarken en Oostenrijk. Nederlands heeft bijna drie keer meer Starbucks-zaken dan België.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Verrassend genoeg ligt de stad met de meeste Starbucks-zaken niet in Amerika

Een vrouw maakt een raam schoon rechts van het logo van Starbucks.
(Getty Images)

En zelfs niet in China! Al sinds 2014 heeft de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul de meeste locaties met een Starbucks: liefst 284! New York City volgt op de tweede plaats, en ook Shanghai, Londen en Chicago staan in de top 5.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Starbucks opende pas in 2018 z’n eerste vestiging in Italië

Een knap gebouw in Milaan.
(EPA)

Terwijl de zaken van Starbucks in de Verenigde Staten en China als paddenstoelen uit de grond schieten, gaat het op andere plaatsen vaak veel moeilijker. In Europa heerste voordien al een koffiecultuur en de Amerikaanse keten moest bijgevolg opboksen tegen onze voorliefde voor klassieke koffie. Het hoeft niet te verwonderen dat vooral Italië een problematisch land bleek.

Pas in 2018 opende Milaan als eerste Italiaanse stad een Starbucks. Op een schitterende locatie, in een voormalig postkantoor, lanceerde het bedrijf een koffiebranderij. Voormalig CEO Howard Schultz ging in 1983 in Milaan al inspiratie opdoen om zijn visie over de toekomstige Starbucks-keten vorm te geven. Pas 35 jaar later zwichtten de Italianen voor de buitenlandse koffie. Al ziet de kaart er toch aanzienlijk anders uit dan in de gemiddelde zaak van Starbucks. Het blijven immers Italianen …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. En ook in Australië gaat het niet zo vlot

Starbucks staat uiteraard sterk in de meeste Engelstalige landen, maar Australië was toch vaak een probleem. Australië zou per miljoen inwoners slechts 1,7 Starbucks-zaken tellen. Ter vergelijking: de dichtheid is het grootst in Canada, waar er ruim 42 Starbucks-zaken per miljoen inwoners zijn.

Nochtans was Starbucks ook Down Under ambitieus begonnen. In het begin van de eeuw ging de eerste zaak open, en al snel zat Australië aan 90 locaties met een Starbucks. Maar die bleken een verlies van 143 miljoen dollar op te stapelen, en zo werd beslist om twee derde opnieuw te sluiten. Ook in Australië heerste eigenlijk al een sterke koffiecultuur. Het land telt duizenden andere koffiebars en voor Starbucks is er bijna geen plaats.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. In China opent er elke 15 uur een nieuwe Starbucks

Vrouwen in een groene schort van Starbucks en een man met open armen staan rond een tafel met kopjes.
(Getty Images)

Het nieuwe Mekka van Starbucks lijkt China te zullen worden. Daar zou gemiddeld iedere 15 uur een nieuw filiaal van de koffieketen openen. Op die manier wil de keten tegen 2023 al 6.000 zaken op Chinees grondgebied hebben, bijna een verdubbeling van het huidige aantal.

Er is wel concurrentie, want Luckin Coffee – een koffieketen uit Peking – heeft onlangs 150 miljoen dollar bij investeerders gehaald om Starbucks uit te dagen. Luckin Coffee heeft ook al 2.370 filialen in 28 steden, maar Starbucks is al twintig jaar in China aanwezig en heeft meer dan de helft van de Chinese markt in handen. Lucking moet het daarentegen met een aandeel van slechts 2,1% doen. Al probeert de keten wel het verschil te maken met lagere prijzen en levering.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Waar een Starbucks opent, gaan de vastgoedprijzen omhoog

Starbucks heeft niet alleen de prijs van een tas koffie doen stijgen, ook de vastgoedprijzen gaan meteen de hoogte in wanneer een wijk een filiaal van de keten verwelkomt. Volgens een onderzoek van de Harvard Business School op basis van gegevens van Yelp, stijgt de gemiddelde prijs van immobiliën binnen het jaar met 0,5 procent.

Er moet wel degelijk een relatie met de koffieketen bestaan, want de prijzen stijgen veel minder wanneer in de wijk veel mensen wonen die al trouwen klanten van de keten zijn. Volgens de wetenschappers zijn er twee verklaringen mogelijk. Ofwel voert de opening van een nieuwe Starbucks de waarde van vastgoed echt op, ofwel richt Starbucks zich vooral op wijken waar steeds meer mensen uit de rijkere klasse zich komen vestigen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. De grootste Starbucks ter wereld staat in Tokio

In het voorjaar van 2019 opende de grootste Starbucks in de Japanse hoofdstad Tokio. Het gaat om een koffiebranderij van 2.972 vierkante meter. Daarvoor was een zaak in het Chinese Shanghai de grootste in z’n soort.

Vergelijk deze zaak niet met de Starbucks in uw buurt, want zo’n koffiebranderij wil klanten de volledige ervaring van koffie aanbieden. Er zijn slechts drie andere branderijen van Starbucks in de hele wereld, en die staan in Milaan, New York City en thuisbasis Seattle. De volgende branderij zal in Chicago openen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Klanten investeren meer geld in Starbucks dan in veel banken

Een man houdt een kredietkaart met een foto van een kop koffie, de naam van Starbucks en het logo van VISA, vast.
(Getty Images)

Starbucks heeft veel trouwe klanten die geld op hun kaart opladen. Alles bij elkaar heeft de keten zo meer ‘spaargeld’ dan vele grote banken. Dat berekende Forbes in 2016. Toen circuleerde zeker 1,2 miljard dollar op klantenkaarten en rekeningen via de app.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Starbucks haalde in 2018 een omzet van 24,72 miljard dollar

De jaarlijkse omzet van Starbucks komt niet alleen uit de verkoop van koffie, al blijft dat natuurlijk wel het grootste deel. In 2018 verdiende de keten 14,46 miljard aan de verkoop van drankjes, wat neerkomt op ongeveer 58% van de totale omzet.

De voorbije jaren is de keten ook eten gaan verkopen, zoals broodjes en slaatjes. Die waren vorig jaar goed voor 4,4 miljard van de winst, ofwel bijna 18% van de omzet. De rest van de winst komt onder andere uit de verkoop van voorverpakte koffie en thee.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Starbucks heeft bijna evenveel werknemers als IJsland inwoners

Een grote groep medewerkers van Starbucks is bezig achter de toog.
(Getty Images)

Aangezien er dagelijks nieuwe zaken bijkomen, is het niet mogelijk om een exact cijfer op het aantal werknemers van Starbucks te plakken. Wel is zeker dat de keten weldra over de kaap van 300.000 medewerkers zal gaan. Ruim 100.000 daarvan zijn werknemers buiten de Verenigde Staten.

Daarmee is de keten goed op weg om meer medewerkers te hebben dan er bijvoorbeeld inwoners in IJsland zijn. De IJslanders zijn momenteel met 340.000.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. De gemiddelde klant gaat zes keer per maand naar Starbucks

Hoe vaak bezoek jij een filiaal van Starbucks? Het gemiddelde ligt op zes keer per maand voor vaste klanten van de zaak. Maar er zijn ook erg trouwe fans die niet zonder hun koffie kunnen. Zo’n 20% bezoekt Starbucks liefst 16 keer per maand, dus gemiddeld om de twee dagen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. Starbucks dankt zijn naam aan Moby Dick

Intussen is Starbucks een bekende naam geworden, waardoor we niet meer stilstaan bij de betekenis. Maar wat heeft die naam eigenlijk met koffie te maken? Niets, behalve misschien voor wie graag een goed boek bij de koffie leest. De oprichters van het eerste filiaal hadden allemaal wel een link met literatuur: Gordon Bowker was een schrijver, Jerry Baldwin was een leerkracht Engels, en Zev Siegl een geschiedenisleraar.

Ze haalden hun inspiratie bij één van hun favoriete klassieke boeken: Moby Dick. Starbuck was een bemanningslid op het schip uit het verhaal. De eerste winkel opende in 1971 de deuren en heette voluit ‘Starbucks, Coffee, Tea and Spices’.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Het logo heeft ook niets met koffie te maken

Het oude logo van een Starbucks-zaak.
Wikimedia Commons

Iedereen herkent het logo van Starbucks, maar wat heeft het met koffie te maken? Ook hier is het antwoord: niets! Aanvankelijk was duidelijker te zien dat de vrouw in het logo een zeemeermin met twee staarten was. In het begin had ze overigens blote borsten op de afbeelding, maar in latere versies werd ze wat meer bedekt. Vandaag lijkt het eerder alsof twee vissen vasthoudt, want haar staarten zijn niet meer volledig zichtbaar.

Natuurlijk zal het logo eveneens met het verhaal van Moby Dick verbonden zijn, en het kan ook verwijzen naar de stad Seattle, die een haven heeft en in een inham van de oceaan met het Amerikaanse vasteland ligt.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. De grootste beker kan 920 milliliter bevatten

Een grote en een kleine beker naast elkaar, de grootste is gevuld met ijs.
(Getty Images)

Starbucks heeft bekers in alle formaten: van heel klein (89 milliliter) tot heel groot (920 milliliter). Die grootste beker kreeg de naam Trenta en bestaat sinds 2011. Bijna een liter dus, wat voor koffie niet meteen een gezonde keuze lijkt. De Trenta wordt dan ook uitsluitend gebruikt voor ijskoffie, ijsthee, limonade en andere drankjes waar ijs in moet.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. Koffie verschilt van land tot land

In een keten lijken recepten overal hetzelfde te zijn, maar dat is bij Starbucks niet waar. We merkten al op dat de Italianen een speciale behandeling krijgen, maar ook tussen andere landen bestaan er verschillen. Zo onthullen medewerkers dat klanten in de VS maar de helft van een espresso krijgen in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk. Koffie is hier dus veel sterker, omdat Amerikanen blijkbaar vooral suiker met een vleugje espresso willen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

16. IJskoffie is het voordeligst

Als je echt waar voor je geld wil krijgen, dan kan je best een ijskoffie bestellen. Niet alleen is dat relatief goedkoop, klanten mogen er gratis siroop aan toevoegen. Op die manier kan een ijskoffie veel beter smaken dan de gemiddelde latte.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

17. Starbucks heeft strenge regels voor de looks van het personeel

Wie bij Starbucks wil werken, moet aan een aantal regeltjes voldoen. Zo is het verboden om onnatuurlijke haarkleuren te hebben. Wie z’n haarlokken dus roze laat verven, is niet welkom achter de toog.

Voorts staat in de reglementen dat medewerkers maar twee oorbellen per oor mogen dragen, en ze moeten op het werk alle andere sieraden in het gezicht wegnemen. Enkel een neuspiercing is nog toegelaten.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

18. Je kunt er bediend worden door een kampioen

Een zwarte man lacht terwijl uit een koffiefilter vloeistof in een glas stroomt.
(Getty Images)

Het personeel van Starbucks is sterk in z’n vak. Zo zou het kunnen dat je bediend wordt door iemand die heeft deelgenomen aan de ‘Starbucks Barista Championships’. Finalisten worden beloond met een tripje naar het hoofdkwartier in Seattle.

Denk trouwens niet dat de meeste medewerkers bij het bedrijf werken omdat ze nergens anders aan de slag kunnen. Veel personeel probeert carrière te maken door in de hiërarchie op te klimmen. In de VS werkt Starbucks overigens samen met Arizona State University, zodat medewerkers ondertussen een diploma kunnen halen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

19. Starbucks geeft jaarlijks meer uit aan ziekteverzekeringen dan aan koffiebonen

Het personeel van Starbucks mag zeker niet klagen over de voordelen die ze krijgen. Zo is er ook een riante ziekteverzekering voor wie minstens twintig uur per week in een zaak van de keten werkt. Dat kost jaarlijks meer dan de koffiebonen die Starbucks invoert.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

20. Een grote beker koffie bevat vier keer meer cafeïne dan een blikje Red Bull

Een blikje Red Bull wordt leeggeschonken in een glas.
(Getty Images)

Een gemiddelde kop koffie bevat ongeveer evenveel cafeïne als een blikje Red Bull: zo’n 80 mg. Maar de Grande van Starbucks bevat liefst 330 mg cafeïne, wat dus vier keer meer is. Ter vergelijking: in een blikje Coca-Cola zit 40 mg cafeïne.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

21. Starbucks heeft een eigen platenmaatschappij

Een affiche met een foto van Paul McCartney steekt ergens uit, terwijl er op de achtergrond mensen zichtbaar zijn.
(Getty Images)

Bij Starbucks speelt er altijd muziek op de achtergrond, want het bedrijf heeft ook een eigen platenlabel. Hear Music werd in 2007 opgericht en haalde Paul McCartney als één van de eerste artiesten binnen. Andere bekende artiesten zijn Elvis Costello, Sia, Joni Mitchell, Paul Simon en James Taylor.

Wie de app van de keten gebruikt, kan via die weg informatie over de gespeelde muziek vinden. En soms krijg je punten waarmee je bepaalde liedjes kunt downloaden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

22. Een Texaan bezocht al 14.800 Starbucks-zaken

In 1997 begon de Texaan Rafael Lozano aan een huzarenstukje: hij wou in alle zaken van Starbucks een koffie gaan drinken. Toen was dat nog enigszins realistisch, want Starbucks telde ongeveer 1.500 vestigingen in vier landen. Intussen heeft hij zich neergelegd bij het feit dat de keten sneller uitbreidt dan hij koffie kan drinken.

Zijn teller staat wel op meer dan 14.800 zaken, wat hem al ruim 150.000 dollar kostte. Meer dan 3.000 filialen op zijn indrukwekkende lijstje liggen niet in de Verenigde Staten of Canada. Voor de man is het naar eigen zeggen vooral een excuus om te kunnen reizen. Vreemd genoeg zou hij anders nooit een koffie gaan drinken bij Starbucks. Hij is meer een liefhebber van artisanale koffie …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

23. Starbucks heeft meer dan een half miljard liter melk per jaar nodig

605 miljoen liter om precies te zijn, volgens de statistieken. Daarmee zouden meer dan 300 olympische zwembaden kunnen worden gevuld.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

24. Er zijn zeker 87.000 drankcombinaties mogelijk

Twee handen houden een transparante beker van Starbucks gevuld met koffie vast.
(Getty Images)

Iedere vaste klant van Starbucks heeft wel eens gehoord van het geheime menu. Dat is een lange lijst aan combinaties die niet op de kaart staan. Wie de ingrediënten dus een beetje kent, kan eindeloos mengen. Een woordvoerder liet ooit aan The Wall Street Journal weten dat volgens eigen berekeningen meer dan 87.000 combinaties mogelijk zijn.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

25. Na sluitingstijd geldt de tien minutenregel

Wie net na sluitingstijd een koffie bij een Starbucks wil gaan drinken, mag gerust naar binnen gaan. Er geldt immers een regel dat het personeel de deur tot tien minuten na de officiële sluitingstijd open laat. Je zou als klant dus altijd nog even binnen kunnen springen.

Ook tien minuten voor het afgebeelde openingsuur geldt deze regel. Dus wie ’s ochtends dringend koffie nodig heeft, kan op z’n wenken bediend worden.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.