Stanford-rapport over AI toont hoe we de technologie nu al achternahollen

De universiteit van Stanford heeft zijn zesde AI-index rapport gepubliceerd. We lijsten enkele opmerkelijke bevindingen op.

Waarom is dit belangrijk?

De mogelijkheden van artificiële intelligentie houden bedrijven, scholen en media in de ban. Het publieke debat strekt zich uit van apocalyptisch doemdenken tot vergelijkingen met de uitvinding van het wiel.

In het nieuws: De onderzoekers van Stanford maakten een actuele stand van zaken op. Commerciële AI-bedrijven leveren voor het eerst een grotere bijdrage aan de technologie dan academici. Maar voor de AI-investeringen van de bedrijven nemen voor het eerst in tien jaar wel af.

Stijgende vraag naar AI-kenners

In zowat elke Amerikaanse sector groeit de vraag naar personeel die AI-skills in huis hebben. In de Verenigde Staten was ruim twee procent van alle vacatures AI-gerelateerd. Bij de overige landen lag dit onder de anderhalf procent. De meest bijzondere skills die hier bij werknemers gezocht worden, is voornamelijk kennis van de programmeertaal Python. Daarna komt computerwetenschappen. 

Bron: Stanford-onderzoek

Milieu-impact in twee richtingen

De impact van de nieuwe technologie op het klimaat, een belangrijke maatstaf voor alles wat op de markt komt, is tweeledig.

  • Enerzijds is de ontwikkeling van AI nefast voor het milieu. Een geciteerde studie (Luccioni et al. 2022) wees aan dat de testrun van AI-systeem BLOOM 25 keer meer koolstof uitstootte, dan een enkel vluchtje van New York naar San Francisco.
  • Anderzijds biedt de technologie de mogelijkheid tot serieuze efficiëntiewinsten in wetenschappelijk onderzoek. 

AI maakt AI

Systemen van chipsreus Nvidia of het taalmodel PaLM van Google experimenteerden met zelftrainende AI. De taalmodellen worden gebruikt om net datzelfde model te verbeteren. Zelflerende modellen zullen het tempo van de vernieuwingen nog hoger leggen.

Ethische vragen en controlerend oog

Met de opkomst van de systemen, kwamen ook kritische en ethische vragen op. AI-systemen bevatten nog vaak een bias op vlak van ras en gender, maar er wordt verwacht dat dit afneemt naarmate er meer trainingsdata beschikbaar is. Het misbruik van AI – deepfakes, phishing… – komt eveneens meer voor. Het aantal studies omtrent de ethiek is verdubbeld sinds 2021 en zelfs vertienvoudigd sinds 2018. Daarnaast zijn de regelgevende documenten, wetten, overheidsuitgaven en rechtszaken die met artificiële intelligentie te maken hebben, allemaal in omvang toegenomen.

Publieke opinie verdeeld

Voor het eerst maten de onderzoekers van Stanford ook de publieke opinie rond AI.

  • Slechts 35 procent van de Amerikanen heeft een positief gevoel over de technologie. In China (78 procent), Saoedi-Arabië (76 procent) en India (71 procent) is de bevolking wel positief.
  • Mannen zijn meer geneigd tot een goed sentiment dan vrouwen.
  • De meeste bezorgdheden bevinden zich over het wegvallen van werkgelegenheid, surveillance en hacking en het verlies van menselijke connecties.
Bron: Stanford-onderzoek

(kg/evb)

Meer