Staalgigant ArcelorMittal wil CO2 afvangen om er brandstof van te maken

Staalfabrikant ArcelorMittal gaat samen met een aantal andere grote partijen in de industrie verkennen hoe ze CO2-afvangtechnologie kunnen inzetten bij hun fabrieken in België en de VS. Dat spraken alle betrokken bedrijven gisteren af in een investeringsovereenkomst.

Het gaat om een samenwerking tussen ArcelorMittal, mijnbouwbedrijf BHP, Mitsubishi Heavy Industries Engineering en Mitsubishi Development Pty Ltd. Samen willen ze de komende jaren de haalbaarheid testen van carbon capture utilisation and storage (CCUS) – het afvangen, gebruiken en opslaan van CO2. ArcelorMittal wil proefdraaien met nieuwe technologieën in hun staalfabriek in Gent en een nog nader te bepalen fabriek in de Verenigde Staten.

CO2 wordt brandstof

Het idee is dat een speciale fabriek geplaatst bij de hoogovens dagelijks 300 kilo CO2 per dag gaat afvangen. In een volgende fase wordt van de afgevangen CO2 de brandstof ethanol gemaakt. De plannen moeten bijdragen aan de ambitie van ArcelorMittal om 30 procent minder CO2 uit te stoten in 2030. Voor Europa heeft het een reductiedoelstelling van 35 procent tegen 2030.

Mislukte projecten

Vooralsnog staat er nergens op de wereld een CC(U)S-fabriek die op grote schaal werkt. Sterker nog, wereldwijd zijn er flink wat CO2-afvang projecten stopgezet vanwege te hoge kosten of tegenvallende resultaten.

CCS cruciaal

Toch ziet het Internationaal Energie Agentschap een cruciale rol voor CCUS. Als de staalindustrie klimaatneutraal wil zijn in 2050 moet er jaarlijks 700 miljoen ton CO2 per jaar worden afgevangen. In dat scenario moet bij meer dan helft van alle staalfabrieken een CCS-afvangsysteem staan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.