Staalconstructeur start met nieuw Belgisch horlogemerk

De West-Vlaamse ondernemer Joris Ide is gestart met een nieuw Belgisch horlogemerk. Dat is uitzonderlijk want veel Belgische horlogemakers zijn er niet. Er is de Hasseltse juweliersfamilie Van Esser met hun A One horloges en Maxence Van Der Bauwede (met roots in Brugge tot in 1890) die nu in Genève unieke topstukken maakt. Wel bekend bij het grote publiek zijn de Belgische Ice-Watch horloges, van een bedrijf uit het Waalse Bastogne, maar die horloges worden in China gemaakt. Ze werden gelanceerd door de populaire dj David Guetta en The Black Eyed Peas.

Joris Ide maakte fortuin als staalconstructeur, door de bouw van productiehallen, en investeerde enkele jaren geleden in het Luikse wapenbedrijf Lebeau-Courally. Daar maken ze sinds 1865 op een ambachtelijke manier jachtwapens. ‘We worden allemaal als jager en als visser geboren’, aldus Ide over zijn passie voor de jacht. Lebeau-Courally heeft als klanten Caroline van Monaco, Steven Spielberg en de Spaanse koning Juan Carlos (die recent felle kritiek kreeg op zijn jachtsafari’s in crisistijd).

Het sterke imago en vakmanschap van Lebeau-Courally inspireerde Joris Ide voor de lancering van een collectie handgemaakte Belgische luxehorloges. Het binnenwerk van de horloges komt uit Zwitserland. Elk van de vijf modellen draagt een naam die verwijst naar een specifiek geweer van Lebeau-Courally. Instapmodel Le Dauphin is een klassiek mechanisch horloge met drie wijzers en automatische opwinding (foto rechts boven). Voor liefhebbers van chronografen is er onder meer het neusje van de zalm: het model Le Prince, een tourbillon met handmatige opwinding, bol saffierglas, al dan niet met ingezette diamanten op de horlogering (foto onderaan). Acteur Herbert Flack is het uithangbord voor de jachtwapens en exclusieve horloges. (JCV)

www.lebeau-courally.com

Meer