Spotify-generatie kent haar klassiekers

De huidige generatie jongeren is even vertrouwd met de grote muzieksuccessen van de voorbije eeuw als met recentere hits. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de New York University, gebaseerd op een enquête bij zeshonderd studenten met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar. De respondenten werd gevraagd te luisteren naar de composities die de voorbije zeven decennia helemaal bovenaan de hitlijsten stonden.

De onderzoekers gaven geen concrete verklaring voor de blijvende populariteit van de hits van de voorbije eeuw. Wel kwamen een aantal suggesties naar voor.

“De herkenning van hits tussen de sixties en het einde van de twintigste eeuw blijft relatief stabiel,” zegt onderzoeksleider Pascal Wallisch, docent psychologie aan de New York University. “Hits van het nieuwe millennium laten in het algemeen een hoger herkenningsniveau optekenen. Maar dat peil kent jaar na jaar een snelle terugval.”

Gouden tijdperk

“Met moet concluderen dat de muziek tijdens de tweede helft van de voorbije eeuw een gouden tijdperk beleefde. Wellicht zijn de millennials bovendien in belangrijke mate door de smaak van hun ouders gevormd. Ook streamingdiensten zouden echter een invloed kunnen hebben gehad. De herkenning valt vaak samen met de airplay van een song op Spotify.”

“Men moet tevens vaststellen dat de populaire muziek tijdens de laatste vier decennia van de voorbije eeuw een grote diversiteit tentoon spreidde,” betoogt Wallisch. “De jaren veertig en vijftig kenden daarentegen een grotere eenvormigheid. Dat geldt ook voor de muziek die sinds het begin van deze eeuw in de hitparades verscheen.” Desondanks blijkt één op drie respondenten zelfs de hits uit de jaren veertig van de voorbije eeuw te herkennen.

Onder meer de Beatles creëerden tijdens de sixties hits die nog altijd op een massale herkenning kunnen rekenen. Tevens stelden de onderzoekers vast dat ‘The Loco-Motion’ van Grand Funk Railroad (1974) door nagenoeg iedereen werd herkend. Ook ‘When A Man Loves A Woman’ van Percy Sledge (1966) haalde een score van 80 procent.

Vergeten

De jaren tachtig scoorden iets minder goed. De bekendste nummers haalden er nog een score van 65 procent. Dat geldt onder meer voor ‘The Tide is High’ van Blondie. Het meest bekende nummer uit de jaren negentig is ‘Baby Got Back’ van Sir Mix-A-Lot. Die hit kreeg een score van 90 procent mee. Dit decennium konden alleen ‘Happy’ van Pharrell Williams en ‘All About That Bass’ van Meghan Trainor op een gelijkaardige herkenning rekenen.

De onderzoekers benadrukken wel dat niet alle hits van de voorbije eeuw voor altijd in het geheugen zijn blijven hangen. “Onder meer ‘Knock Three Times’ van Dawn (1970 ), ‘I’m Sorry’ van John Denver (1975) en ‘Truly’ van Lionel Richie (1982) blijken nagenoeg door iedereen vergeten,” zegt Pascal Wallisch.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20