Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Muziekindustrie dankt bijna helft van zijn inkomsten aan streaming

Logo Business AM
Economie

24/04/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De wereldwijde muziekindustrie – zonder inkomsten uit live vertolkingen – heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8,5 procent tegenover het jaar voordien. De groei van de industrie wordt echter vooral gedragen door de streamingsector, waar een stijging met 39 procent tot 7,4 miljard dollar kon worden gemeld.

Er wordt aan toegevoegd dat de muziekindustrie onder invloed van de digitale platformen voor het derde jaar op rij opnieuw een groei heeft laten optekenen. Bovendien wordt opgemerkt dat de sector daarmee zijn terugval sinds tien jaar geleden, toen 17,7 miljard dollar inkomsten konden worden geregistreerd, grotendeels heeft gerecupereerd.

Spotify

Streaming vertegenwoordigde eind vorig jaar al 43 procent van de totale inkomsten van de muziekindustrie. Er werden 49,1 miljoen betalende luisteraars geteld. Tegen het midden van volgend decennium zullen 90,1 miljoen betalende abonnees worden geteld. Er wordt aan toegevoegd dat het succes van streaming duidelijk ten koste gaat van digitale downloads, die samen met fysieke muziekdragers een terugval met 783 miljoen dollar – 10 procent – moesten melden.

Spotify blijft op de streamingmarkt wereldwijd leider, gevolgd door Apple en Google. De cijfers tonen op wereldschaal nog geen gigantische aantallen, maar er kan een verdere sterke groei worden verwacht. Verder bleek dat de meeste consumenten speellijsten boven albums verkiezen.

Uit het rapport blijkt dat Universal Music met ruim 5,16 miljoen dollar inkomsten ook het voorbije jaar wereldwijd de grootste onderneming uit de muziekindustrie bleef. De onderneming kan terugvallen op een marktaandeel van 29,7 procent. Op de tweede plaats staat Sony Music met bijna 3,64 miljard dollar inkomsten, gevolgd door Warner Music met een omzet van bijna 3,13 miljard dollar.

Onafhankelijken

Onafhankelijke producenten verzamelden bijna 4,8 miljard dollar. De meest opvallende marktevolutie het voorbije jaar was volgens Midia Research echter wellicht wel de groei van de muzikanten zonder label, waar een stijging van 371 miljoen dollar naar 472 miljoen dollar kon worden gemeld.

“De cijfers over de muzikanten zonder label – die hun werk uitbrengen met behulp van platformen zoals Tunecore, CD Baby of Bandcamp – tonen dat de dominantie van de marktleiders onbedreigd blijft,” erkent Mark Mulligan, analist bij Midia Research. “Anderzijds weerspiegelt het fenomeen het feit dat er voor muzikanten een wereldwijde marktplaats bestaat die niet door de grote muzieklabels wordt gecontroleerd.”

“In het verleden werd bij de inkomsten van de sector met dit marktsegment geen rekening gehouden, maar met een omzet van bijna 0,5 miljard dollar en een sterk groeiritme, kunnen deze activiteiten niet langer over het hoofd worden gezien.”

“Muzikanten vormen een integrale component van de muziekmarkt en hun invloed zal alleen nog maar toenemen,” betoogt Mulligan. “Onafhankelijke labels en individuele muzikanten vertegenwoordigden het voorbije jaar samen 30,3 procent van de inkomsten van de wereldwijde muziekindustrie.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks