Spoorbonden willen staken op 19 december

De socialistische vakbond ACOD en de liberale vakbond VSOA dienden een aanzegging in voor een 24 urenstaking bij het spoor op donderdag 19 december. Dat werd dinsdag bij de bonden vernomen.

Er volgt nog een ultieme verzoeningspoging, maar intussen wordt de procedure voor minimale dienstverlening opgestart, laat HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, weten. De christelijke vakbond ACV doet voorlopig niet mee met de twee andere bonden.

Het conflict draait rond een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Dat werd eerder door de bonden verworpen. ‘We hebben de afgelopen acht maanden de sociale dialoog alle kansen gegeven, maar vandaag moeten we vaststellen dat de onderhandelingen zijn mislukt’, zegt ACOD Spoor. De bond wijst de ‘onverzettelijkheid’ van de directie met de vinger. ‘Ze blijft doof voor de verwachtingen van alle personeelsleden – én reizigers’, klinkt het.

De socialistische spoorbond vraagt een loonsverhoging met 1,1 procent – zoals in de privésector -, statutaire aanwervingen, dezelfde loonsvoorwaarden voor contractuelen en statutairen en het behoud van de 36-urige werkweek.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20