Sparen voor de toekomst, sparen voor je kind

Sparen voor je kind, het is een ‘to do’ die wordt toegevoegd aan het lijstje dat je opstelt als je een kind krijgt. Naast de gebruikelijk uitzet voor de kraamtijd, de schattige rompers, de kleine luiertjes en de flessen en spenen, mag je deze zeker ook vermelden. Aangezien je vanaf de geboorte van je kind ook daadwerkelijk kan sparen voor je kind. Het is veelal niet mogelijk om dat proces al te starten tijdens de zwangerschap, omdat je een naam en geboortedatum op moet geven bij het aanvragen van een rekeningnummer. Dat zou echter per bank kunnen verschillen, dus het is raadzaam om dat bij je bank na te gaan, mocht je meteen bij het zien van de twee blauwe streepjes willen starten met sparen voor je kind.

Mogelijkheden om te sparen voor je kind

Als je wilt sparen voor je kind, is het van belang te bedenken wat je wilt realiseren voor je kind. Is het een spaarrekening plezierige activiteiten mee te financieren of wil je er later een studie mee bekostigen? Het kan ook zijn dat je er ooit een auto of een huis mee wilt aanschaffen. Wanneer je dergelijke hoge bedragen wilt sparen voor je kind, is het van belang dat je eens in de zoveel tijd een bedrag opzij zet. Dat kan een maandelijkse transactie zijn om het sparen voor je kind te bewerkstelligen. Vaak is het mogelijk om in je bankzaken een automatische overschrijving of domiciliëring in te stellen, zo kan je het trouwens niet vergeten en zit er een goede regelmaat en structuur in het spaarproces.

Allicht heb je iets aan de volgende opties als je wilt sparen voor je kind. Want er zijn meerdere mogelijkheden om meer uit je geld te halen en zo een zo groot mogelijk bedrag voor je kind te realiseren.

Tip! Vergelijk hier de voordelen van verscheidene spaarrekeningen

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Sparen voor je kind is een investering

Los van het feit dat sparen voor je kind een investering is voor je kind voor later, is het ook een investering van jouw geld, energie en tijd. Helemaal wanneer je er meer uit wilt halen en een maximale opbrengst wilt generen. Anno vandaag zijn de rentepercentages niet echt om over naar huis te schrijven. Daarom kan het zijn dat enkel het openen van een spaarrekening niet voldoende naar je zin is. Op die manier zet je wel elke maand iets opzij, maar groeit dat bedrag niet echt goed. Aan het eind van het jaar wordt er een minimale rente aan toegevoegd. Wanneer je meer marge wilt creëren tijdens het sparen voor je kind, zou je kunnen denken aan beleggen.

Door te gaan beleggen kan je via een beleggingsfonds aandelen of obligaties in verschillende branches en ondernemingen aanschaffen. Op die manier kan je het risico spreiden en hoef je niet alles in te zetten op een bepaald gebied. Naast het verspreiden van je risico’s, vergroot je ook jouw kansen op een positief resultaat. Dat is uiteraard de positieve benadering ervan, maar wie weet pakt dat voor jou en je kind ook zo uit.

Die manier van sparen voor je kind hoeft niet kostbaar en financieel riskant te zijn, aangezien het mogelijk is om vanaf een paar tientjes per jaar deel te nemen aan een beleggingsplan.

Beleggen is het nieuwe sparen voor je kind

Beleggen klinkt als een hele onderneming en eerlijk is eerlijk, het zal wel wat tijd en energie kosten, maar daarna kan je ook veel uit handen geven. Zo kan je uitzoeken welke beleggingsmaatschappij goed aansluit bij je verwachtingen en wensen. Dat geeft allicht even wat uitzoekwerk, maar houdt voor ogen dat het je gaat om het sparen voor je kind en dat je het beste voor hem of haar wilt. Wanneer je er die tijd hebt ingestoken, kom je allicht tot een drietal mogelijke beleggingsfondsen waar je aansluiting voor voelt. Bekijk dan goed wat hun reeds geboekte resultaten zijn. Hebben ze veel meerwaarde geboekt of was er ook veel sprake van kelderingen. Dat is niet volledig aan het beleggingsfonds, aangezien het hierbij voornamelijk gaat om de stijgingen en dalingen in de beurskoersen. Echter zou je wel op grond van de behaalde resultaten in het verleden kunnen kijken hoe het bij het betreffende beleggingsfonds over het algemeen uitpakt. Niet dat geboekte resultaten daadwerkelijk iets zeggen over de toekomstige resultaten, wel kan het iets zeggen over de expertise dat het fonds heeft en het gevoel dat het bij jou teweeg brengt. Want ook al is het een gespreid risico, het betreft toch jouw geld, tijd en energie. Dus dan is het de moeite waard om dat alvorens je met een gezelschap in zee gaat, grondig te onderzoeken.

Sparen voor je kind kent ook begrenzingen

Wanneer je gaat sparen voor je kind, zijn er keuzes die je dient te maken. Eerst en vooral dien je te kiezen voor welke bank je gaat. Stap niet uit gemakzucht of op automatische piloot naar jouw huidige bank voor de spaarrekening van je kind. Allicht is het elders veel gunstiger om een spaarrekening te openen voor je kind. Dat is het onderzoeken waard, omdat jouw huidige bankkeuze niet was ingericht op het afsluiten van een kinderspaarrekening.

Daarnaast kan je ervoor kiezen met een beleggingsfonds in zee te gaan en dien je te kijken naar de bedragen die je hiervoor kan en wilt inzetten. Zowel als het gaat om de automatische transacties als de beleggingen.

Tevens dien je een belangrijke knoop door te hakken wat betreft de begrenzing van het sparen voor je kind. Dan zal je allicht denken dat het sparen voor je kind grenzeloos is en dat is ook in zekere zin zo. Echter is de manier hoe ze dat met liefde gespaarde spaarpotje behandelen weldegelijk te begrenzen. Veelal dien je dat bij het openen van de spaarrekening direct aan te geven. Een belangrijk realisatiemoment is: welke verantwoordelijkheid wil ik mijn kind wanneer geven. Door geld te sparen voor je kind, geef je hem of haar op den duur ook de verantwoordelijkheid om hier verantwoord mee om te gaan. Raadzaam is om het spaargeld dat je gespaard hebt en zal sparen voor je kind minimaal vast te zetten tot zijn of haar achttiende verjaardag. Niet dat achttien volwassen en verantwoord betekent, echter zou je dan het stokje van sparen voor het kind over kunnen dragen aan het kind zelf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20