Hoe kan ik meer geld sparen?

Je kunt grofweg stellen dat er twee grote voordelen kleven aan het hebben van geld op de bank. Op de eerste plaats zul je er een goed gevoel door krijgen omdat je zelf de voortgang in de gaten kunt houden op het moment dat je een bepaald doel wilt bereiken. Daarnaast is het echter ook goed voor je financiën: je kunt namelijk veel beter financiële schokken en verrassingen opvangen zonder je in (soms verwoestende) schulden te hoeven storten. De meeste mensen zijn zich doorgaans wel bewust van deze voordelen van het hebben van wat geld op de bank, maar hoe ze nu precies hun banksaldo kunnen verhogen, en zelfs een deel van hun geld opzij kunnen zetten waarmee onverwachte zaken opgevangen kunnen worden of dat tot spaargeld kan dienen, is echter voor velen weer een heel ander verhaal.

Meer sparen en minder uitgeven

De meeste mensen zijn wel bekend met de stelling dat je, om je bankrekening te verhogen, je meer moet sparen en minder uit moet geven. Het beschikken over deze wijsheid is in de regel echter niet voldoende, maar de onderstaande tips kunnen je waarschijnlijk wel helpen om dit doel te bereiken. Voordat je echter je tactiek gaat bepalen, is het verstandig om na te denken over je persoonlijke doelstellingen (dus over de dingen die je wilt en om welke reden je dit wilt) zodat het gehele proces wat draaglijker zal worden en je kansen op succes eveneens toe zullen nemen.

Tip! Vergelijk hier de voordelen van verscheidene spaarrekeningen

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

Zorg eerst voor jezelf

Een van de meest belangrijke stappen die je moet gaan zetten om je bankrekening te kunnen verhogen, is het stellen van prioriteiten met betrekking tot de doelen waarvoor je wilt gaan sparen. Je weet namelijk precies hoeveel geld je elke maand kunt besteden aan vaste lasten, zoals je huisvesting (kosten van de huur of de afbetaling van de hypotheek), het geldbedrag dat je nodig hebt om alle rekeningen te betalen om te voorkomen dat je op straat komt te staan. Als je alle lasten bij elkaar op hebt geteld, kun je ook gaan bepalen hoeveel geld je opzij kunt zetten om je financiële zekerheden te kunnen waarborgen.

Het beste advies is dan ook om altijd eerst voor jezelf te zorgen. In de praktijk betekent dit dat je ervoor moet zorgen dat je ook echt geld gaat sparen. Zodra sparen een prioriteit is geworden, bijvoorbeeld doordat je een speciale post binnen je begroting aan sparen hebt gewijd of als je automatische elke maand een bepaald bedrag op je spaarrekening stort, dan kun je dit veel minder snel over het hoofd zien en kunnen je spaardoelen na enige tijd ook verwezenlijkt worden. Het hebben van een grenzeloos verlangen om meer te gaan sparen is namelijk niet genoeg voor de meeste mensen om hun dromen na te kunnen jagen.

Hoe kun je vandaag nog beginnen?

Je kunt een aantal simpele stappen zetten waarmee je een begin maakt met het verhogen van je bankrekening. Hierbij kun je denken aan het:

  • openen van een (online) spaarrekening,
  • maandelijks automatische een bedrag van je betaal- naar deze spaarrekening overschrijven (je kunt al beginnen met een paar euro’s als dat alles is wat je je kunt veroorloven),
  • vragen aan je werkgever om een deel van je salaris direct te sturen op deze spaarrekening, dus niet de bankrekening die elke dag gebruikt om betalingen te verrichten (en contant geld op te nemen),
  • aanmelden voor het pensioenplan van je werkgever als dit aanwezig is,
  • indien je werkt met een begroting, dan kun je een nieuwe categorie aanmaken voor dit maandelijks sparen.

Beheer je uitgaven en bespaar op allerlei kosten

Op het ogenblik dat je in een lekkende boot zit, moet je het probleem snel op kunnen lossen. De meest snelle oplossing in een financiële noodsituatie is voor de meeste mensen om kosten te gaan besparen. Het is in de regel ook de meest pijnlijke (en misschien niet de meest effectieve) manier, maar dit is absoluut noodzakelijk als je je bankrekening, en dan in het bijzonder je spaargeld, wilt verhogen. Maar hoe moet je dat precies aanpakken? Om je op weg te helpen hebben we een aantal handige handvatten verzameld waar je je aan vast kunt houden tijdens dit proces. Hierbij maakt het overigens niet uit of je nu een begroting maakt met pen en papier, via een app of dat je gebruikmaakt van speciale begrotingssoftware. Je dient echter wel voldoende tijd te nemen om een degelijke begroting op te stellen en je verschuilen achter het hebben van te weinig tijd om de beste manier te kiezen om je uitgaven bij te houden, is een veelgehoorde smoes (die in dit geval je financiën behoorlijk wat schade toe kan brengen, zowel nu als in de toekomst).

Als je het lastig vindt om alle uitgaven bij te houden, dan kies je bij voorkeur voor een elektronisch werkwijze zodat je bank gemakkelijk gegevens door kan geven aan je begroting elke keer als er een transactie plaats heeft gevonden. Verder kun je je rekeningen online betalen, aankopen doen met behulp van een debetkaart (of beter nog een kredietkaart die je elke maand aflost) en het tot een minimum terugbrengen van betalingen met contant geld.

De bedragen zullen immers niet liegen en dus is het van belang dat je in de gaten krijgt waar je geld eigenlijk naartoe gaat en evalueer vervolgens of je ook echt krijgt waar je voor betaalt. Door precies te weten waar je je geld aan uitgeeft, kun je namelijk ook beter bepalen op welke posten je geld kunt besparen.

Manieren om meer geld te verdienen

Door de kosten te verlagen, kun je direct al beginnen met het besparen van geld. Dat wil overigens niet zeggen dat je geen betere resultaten zou kunnen behalen op het moment dat je je inkomen weet te verhogen (tenzij je één van die mensen bent die een inkomen met zes cijfers verdient en is nog steeds bergen schulden heeft). Helaas zal het de nodige tijd kosten om meer geld te gaan verdienen, en het is heus niet alleen zo makkelijk als het annuleren van kabelabonnement. In sommige gevallen kan het veranderen van baan het enige zijn dat je moet doen (als je namelijk een groot aantal jaren bij dezelfde werkgever werkt en je inkomen slechts mondjesmaat is gestegen), dan kun je doorgaans beter kiezen voor een andere job en wellicht ook voor wat meer uitdaging.

Een snelle manier om meer geld te verdienen is om een extra parttime baan erbij te nemen. Dat wil echter ook zeggen dat je minder tijd hebt voor andere dingen en zal het zelfs slopend zijn wanneer je dit jarenlang vol wilt blijven houden. Maar op het ogenblik dat je gewoon een snelle boost van je bankrekening nodig hebt, is een tweede baan gedurende een paar maanden, of totdat je tevreden bent, voldoende (je mag namelijk niet vergeten dat je belangrijkste taak zal zijn om jezelf en je gezin ook na die tijd probleemloos te kunnen onderhouden).

Als je een meer substantiële verandering noodzakelijk vindt, dan kun je altijd nog een eigen bedrijf starten, je zult dan immers meer controle hebben over je eigen lot, en nog veel meer potentieel hebben om er financieel weer bovenop te komen. Je kunt een eventueel risico in de hand houden door het starten van een parttime onderneming naast je huidige baan en vervolgens de overstap maken naar het fulltime ondernemerschap als zaken goed blijken te lopen.

Een andere beproefde manier, die weliswaar betekent dat je ook echt aan moet gaan pakken, is om je vaardigheden, kennis en inzetbaarheid verder gaat ontwikkelen zodat je meer geld kunt gaan verdienen na verloop van tijd. Dat zou niet alleen een interessante toevoeging aan je CV inhouden, maar eveneens je waarde voor een bedrijf aanzienlijk kunnen vergroten. In de loop van de jaren zullen je inspanningen dan waarschijnlijk ook hun financiële vruchten af gaan werpen.

Indien je eenmaal een degelijke bankrekening op hebt weten te bouwen, dan zul je waarschijnlijk ook veel beter in staat zijn om meer inkomsten te genereren met het geld dat je hebt gespaard. Dit zal je op financieel vlak echter niet maken of breken, maar je wilt vast en zeker niet dat je geld ergens ligt te wachten tot je het weer gaat gebruiken (zonder verder te groeien). Het is om die reden dan ook van groot belang om het geld te gaan verdienen met dit spaargeld door het uit te lenen tegen een concurrerend tarief, geld te gaan beleggen of het te steken in vastgoedprojecten om nog meer winst te kunnen maken.

Tip! Vergelijk hier de voordelen van verscheidene spaarrekeningen

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20