Sparen is niet zonder risico’s: “Zekerheid op korte termijn is een garantie op verlies op lange termijn”

Sparen is niet zonder risico’s: “Zekerheid op korte termijn is een garantie op verlies op lange termijn”
Wim Nagler over sparen – Getty Images/Schroder

Uit een bevraging van de vermogensbeheerder Schroders blijkt dat voor 70 procent van de Belgen het spaarboekje het beleggingsinstrument bij uitstek blijft. “Dat is een opvallend hoog cijfer in de huidige inflatiesituatie”, merkt Wim Nagler, sales director Belgium & Luxembourg bij Schroders, op aan onze site. “Nochtans staat sparen garant voor verlies op de lange termijn.”

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat in juli de rente voor de eerste keer in elf jaar optrekken. Door die geplande verhoging hebben de grootbanken ING en BNP Paribas Fortis beslist om de negatieve rente op bepaalde spaarformules vanaf september te laten varen. Dat neemt niet weg dat je bij heel wat banken nog een tijdje tevreden zal moeten zijn met een rente van 0,11 procent op de gereglementeerde spaarboekjes.

Intussen scheert de inflatie nog altijd hoge toppen. Zo is het leven in leven in België in juni maar liefst 9,65 procent duurder geworden. Het traditionele spaarboekje schiet dan ook ruimschoots tekort om die forse geldontwaarding te compenseren. Toch blijft de spaarrekening het beleggingsinstrument bij uitstek voor 70 procent van onze landgenoten. Dat blijkt uit de bevraging van Schroders bij 1.000 respondenten.

Waarom blijft sparen zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom het spaarboekje het zo goed blijft doen. Om te beginnen wordt het spaargeld beschermd tot 100.000 euro per persoon en per financiële instelling indien een bank de boeken neerlegt. Voorts is het spaarkapitaal voortdurend beschikbaar. Nagler voegt er in een interview met onze site aan toe dat het huidige beursklimaat potentiële beleggers afschrikt. De aandelenmarkten hebben sinds de start van dit jaar heel wat terrein moeten prijsgeven. Zo is de Bel20 met zo’n 15 procent gezakt.

“Beleggers zijn dan ook op zoek naar zekerheid op korte termijn”, gaat de sales director verder. “En daar knelt nu net het schoentje. Die zekerheid op korte termijn is niet zonder risico’s. Op de lange termijn staat het spaarboekje garant voor verlies aan koopkracht.”

Hij haalt de financiële crisis van 2007-2008 aan als voorbeeld. Het was toen in principe een slechte periode om te beleggen. “Maar wie tijdens die jaren een deel van zijn vermogen heeft geïnvesteerd in onder meer aandelen, kan vandaag terugblikken op een veel mooier rendement dan wie toen al zijn geld op een spaarboekje heeft geparkeerd. Het geannualiseerd rendement voor aandeelhouders sinds de financiële crisis bedraagt 7 à 8 procent”, verduidelijkt de sales director.

Beleggingsfonds als alternatief voor spaarboekje

Uit het onderzoek van Schroders blijkt wel dat voor 54,4 procent van de respondenten het beleggingsfonds het tweede belangrijkste beleggingsproduct is. “Dat is een goede zaak”, aldus Nagler. “Dankzij zo’n fonds kunnen beleggers gespreid in tijd en gediversifieerd beleggen, zonder dat ze zelf actief aandelen moeten verhandelen.” Bij heel wat banken kan je op maandelijkse basis beleggen in zo’n fonds vanaf 25 of 50 euro.

Nagler heeft nog enkele tips voor mensen die op zoek zijn naar een beleggingsfonds op maat:

  • Kijk niet uitsluitend naar de rendementen van het afgelopen jaar. Die kunnen een vertekend beeld geven. Denk bijvoorbeeld aan de hausse van de techaandelen in 2021. Vanzelfsprekend hebben beleggingsfondsen met een focus op de techsector, zoals het fonds Ark Innovation ETF van Cathie Wood, het in dat jaar dan ook goed gedaan. Vandaag ziet de situatie er totaal anders uit. De sales director adviseert om naar de prestaties van de afgelopen 3-5 jaar te kijken.
  • Maar staar je niet blind op de historische rendementen. Stel jezelf de vraag: waarom wil ik beleggen? Wil je met je belegging een impact hebben op de wereld? In zo’n geval kan je bijvoorbeeld investeren in duurzame fondsen. Het is belangrijk dat je je goed voelt bij je investering.
  • Investeer niet al je kapitaal in één keer. Het is zo goed als onmogelijk om de markt te timen. Door gespreid in tijd te beleggen koop je zowel op goedkope als dure momenten.

In welke fondsen beleggen?

Voorts blijkt uit de bevraging van Schroders dat 33 procent van de bevraagde beleggers in duurzame energie wil investeren. “De energietransitie is momenteel ook zeer actueel”, aldus Nagler. “Bovendien staat die sector nog in zijn kinderschoenen. Binnen 20 à 30 jaar zal dit de grootste sector zijn.” Hij maakt de vergelijking met de sector van de fossiele brandstoffen. “Die heeft tussen 1940 en 1970 heel wat groei geboekt.”

Een tweede populair beleggingsthema is de farmaceutische sector (20 procent). Terwijl 19 procent aangeeft dat de aard van het bedrijf niet veel uitmaakt, zolang de belegging maar opbrengt.

20 procent schuift ook vastgoed naar voren als een interessante investering. Daar maakt Nagler wel een belangrijke kanttekening bij: “Er bestaan betere manieren om in vastgoed te beleggen dan een appartement of een huis te kopen. Door zo’n aankoop doe je niet aan diversificatie. De opbrengsten zijn afhankelijk van één gebouw. Via de beurs is het mogelijk om in allerhande spelers uit de vastgoedsector te investeren, gaande van studentenhuizen tot opslagplaatsen. Zo spreid je de risico’s.”

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.