Sparen een utopie? Dit is hoeveel je maandelijks opzij kan zetten

Het leven wordt duurder. Daardoor wordt het voor veel Belgische gezinnen almaar moeilijker om een deel van hun inkomen opzij te zetten. Hoe realistisch is het om maandelijks te sparen?

Uit de huishoudbudgetenquête (2020) van het Belgische Statistiekenbureau Statbel blijkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 35.209 euro spendeert. Dat komt overeen met 2.934 euro per maand en per gezin. Een groot deel van dat budget wordt besteed aan de woning, waaronder ook de energiekosten. 31,8 procent om precies te zijn. 19,6 procent gaat dan weer naar andere uitgavenposten.

Meer dan 1.460 euro

Toegegeven de bovenstaande cijfers schetsen een beeld van hoe het was voor de start van de Europese energiecrisis. Voor nagenoeg alle gezinnen zal het energieverbruik voortaan een grotere hap uit het gezinsbudget nemen. Het is wachten op de volgende enquête van Statbel om de impact van de opgelopen energieprijzen op onze bestedingen te zien.

Als we ons baseren op het bovenstaande gemiddelde kunnen we stellen dat het perfect mogelijk is om te sparen zodra je meer dan 1.467 euro per maand verdient (vanuitgaand dat je met twee samenwoont). Maar dat cijfer geeft eigenlijk een vertekend beeld. Daarom hebben wij een berekening gemaakt op basis van verschillende gezinssituaties.

Sparen per gezinssituatie

Een gezin met één kind geeft gemiddeld 41.405 euro per jaar, oftewel 3.450 euro per maand, uit. Dat betekent dus dat elke ouder 1.725 euro van zijn inkomen besteedt aan het gezin. Dat ligt dus fors hoger dan het bovenstaande gemiddelde. Kinderen gaan dan ook gepaard met een resem extra kosten, zoals school, sportclubs, hobby’s,… Als je dus minder dan dat bedrag verdient, wordt het zeer moeiliijk (of bijna onmogelijk) om maandelijks te sparen.

Voor een gezin met drie kinderen (of meer) loopt het jaarlijkse spendeerbedrag op tot 46.065 euro. Elke ouder draagt met andere woorden maandelijks 1.919 euro bij aan het gezinsbudget. Als je dus een groot gezin hebt, moet je al minstens 2.000 euro verdienen om elke maand iets op je spaarboekje te kunnen parkeren.

Een koppel zonder kinderen besteedt jaarlijks gemiddeld 36.158 euro, oftewel 3.013 euro per maand. Dat komt overeen met 1.506 euro per persoon. Een alleenstaande spendeert dan weer 24.971 euro per jaar. Dat is 2.080 euro per maand, wat ruim 500 euro meer is dan wat iemand in een relatie zonder kinderen uitgeeft. Singles staan op budgettair vlak voor een enorme uitdaging, omdat ze alle kosten op hun eentje moeten dragen. Koppels hebben als grote troef dat ze alle kosten kunnen delen.

Conclusie: Als koppel zonder kinderen is het het gemakkelijkst om maandelijks wat geld opzij te zetten. Voor gezinnen met kinderen is dat al veel moeilijker, omdat ze te maken krijgen met heel wat extra kosten. Alleenstaanden ondervinden dan weer moeilijkheden om te sparen omdat ze alles op hun eentje moeten financieren.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20