Oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland: VS overweegt inzetten oorlogsschepen

De Verenigde Staten overwegen de optie om een aantal oorlogsschepen naar de Zwarte Zee te sturen in de komende weken. Hiermee zouden de Amerikanen openlijk hun steun voor Oekraïne tonen, dat zich zorgen maakt over een opbouwende Russische troepenmacht aan de oostelijke grens. Rusland zelf vindt niet dat het een militaire dreiging vormt in de regio en beschuldigt Kiev dan weer van ‘provocaties’.

De Amerikaanse marine is altijd al actief geweest in de Zwarte Zee via oefeningen van de Verenigde Naties, vooral met partners Roemenië en Turkije. Maar gezien de recente nieuwe opflakkeringen van spanningen tussen Rusland en Oekraïne, willen de VS die aanwezigheid mogelijk opvoeren, onder andere met oorlogsschepen. Daarmee zou Washington een duidelijke boodschap naar Moskou sturen dat Kiev een sterke bondgenoot aan zijn zijde heeft.

De VS zouden Turkije zeker veertien dagen op voorhand moeten waarschuwen voor ze oorlogsschepen naar de Zwarte Zee brengen. Dat staat te lezen in een verdrag dat de twee landen ondertekenden in 1936. Niemand weet op dit moment of de VS Turkije al hebben ingelicht over mogelijke plannen om schepen richting de Krim te bewegen.

Woensdag vlogen wel al twee Amerikaanse B-1 bommenwerpers over de Egeïsche Zee. Dat is de zeestrook tussen Griekenland en Turkije waar de schepen eerst door zouden moeten varen voor ze de Hellespont bereiken, die de doorgang tot de Zwarte Zee verschaft.

Militaire oefening?

De Amerikanen zien de oplopende opbouw van Russische troepen aan de oostelijke grens op dit moment niet als een onmiddellijke dreiging voor Oekraïne. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei tegen CNN dat de VS ‘zal klaarstaan met een antwoord’ mocht dat veranderen.

Op dit moment denken de Amerikanen dat de Russen in het gebied bezig zijn met militaire oefeningen. Maar die dingen kunnen snel veranderen. In 2014 stuurde Rusland ook plotseling troepen naar de Krim om dat gebied te annexeren na een korte troepenopbouw in de regio.

Biden, Merkel en Poetin

De regering-Biden uitte de jongste dagen al verschillende keren haar bezorgdheid over de situatie. President Joe Biden en minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken spraken de voorbije dagen al telefonisch met hun Oekraïense ambtgenoten over de problematiek. Donderdag zei een woordvoerder van het Witte Huis nog dat de acties van Rusland ‘zeer zorgwekkend’ waren.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vroeg donderdag ook aan de Russische president Poetin in een telefoongesprek om zich aan het Akkoord van Minsk te houden (een verdrag uit 2015 dat het staakt-het-vuren tussen Rusland en Oekraïne bemiddelde). Merkel vroeg Poetin ook om de troepen uit het gebied terug te trekken.

Het Kremlin gaf op zijn beurt de transcriptie van dat telefoongesprek vrij. Daarin stond te lezen dat Poetin de regering in Kiev beschuldigt van ‘provocerende acties’. (mvl)

Lees ook: Verschuilt Rusland een superwapen in het Noordpoolgebied?

Meer