SpaceX wordt meest waardevolle start-up van de Verenigde Staten

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX is de meest waardevolle start-up van de Verenigde Staten. Bij een recente aandelenverkoop op de secundaire markt is de waarde van de onderneming immers tot meer dan 125 miljard dollar opgelopen. Dat hebben een aantal analisten gemeld. In oktober vorig jaar had de waarde van SpaceX een niveau van 100 miljard dollar bereikt.

Voor een aandeel van het bedrijf diende toen een bedrag van 56 dollar te worden betaald. Die prijs was bij de jongste aandelenverkoop echter al opgelopen tot 72 dollar.

Kapitaalintensief

SpaceX heeft nu een grotere waarde dan de fintech-groep Stripe, die met een bedrag van 115 miljard dollar tot nu toe de ranglijst met meest waardevolle startups van de Verenigde Staten aanvoerde. Bij de jongste aandelenverkoop van SpaceX werden geen nieuwe waardepapieren uitgegeven.

Wel zou SpaceX investeerders hebben laten verstaan dat een dergelijke operatie later dit jaar wel tot de mogelijkheden zou kunnen behoren.

Ruimtevaart is immers een bijzonder kapitaalintensieve aangelegenheid. In december vorig jaar had SpaceX nog een bedrag van 337,4 miljoen dollar opgehaald, gevolgd door de een pakket van 1,16 miljard dollar bijkomende financiële middelen de voorbije maand april. 

SpaceX concurreert met sectorgenoten Blue Origin en Virgin Galactic op de snelgroeiende markt van commerciële raketbedrijven. De drie ondernemingen genieten trouwens de ruggesteun van bekende miljardairs.

SpaceX wordt immers geleid door Elon Musk, de rijkste man van de wereld en ook topman van autobouwer Tesla, terwijl Blue Origin kan worden gelinkt aan Jeff Bezos, de oprichter van Amazon. Virgin Galactic werd in het leven geroepen door Richard Branson.

Starlink

SpaceX heeft voor de National Aeronautics and Space Administration (NASA) al een hele reeks vluchten, zowel met cargo als bemanning naar het International Space Station (ISS) uitgevoerd. Sinds begin dit jaar heeft het bedrijf nog eens negentien raketlanceringen op zijn actief gebracht.

Verder is SpaceX ook het bedrijf boven Starlink, dat met een netwerk van satellieten breedband-internet over de hele wereld wil aanbieden. Tot nu toe heeft Starlink al meer dan 2.500 satellieten gelanceerd.

De eerste generatie van het Starlink-netwerk zal uiteindelijk uit 4.408 satellieten bestaan. Met de meest recente lanceringen werden ook ook Griekenland en Hongarije toegevoegd aan de landen die door de breedbanddiensten van Starlink worden bediend.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.