SpaceX wil 1,7 miljard dollar ophalen in nieuwe kapitaalronde

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, wil met een nieuwe kapitaalronde 1,7 miljard dollar ophalen. De waardering van de onderneming zou daarmee oplopen tot 127 miljard dollar.

Volgens een mail die CNBC kon inkijken, is SpaceX op zoek naar 1,7 miljard dollar vers kapitaal. Geïnteresseerde investeerders kunnen het ruimtevaartbedrijf geld toesteken tegen een prijs van 70 dollar per aandeel. De Amerikaanse nieuwssite merkt op dat een aandeel in februari over de toonbank ging voor 56 dollar, na een aandelensplitsing van 10-1. De nieuwe waardering impliceert dus een koersstijging van 25 procent.

Verkoop op de secundaire markt

SpaceX is ook bezig met de organisatie van een verkoop van gewone aandelen aan insiders en bestaande aandeelhouders op de secundaire markt, voor maximaal 750 miljoen dollar. Het bedrijf van Musk doet dat met de regelmaat van de klok. Op die manier kunnen aandeelhouders die al lang in het bedrijf zitten een deel van hun belang verkopen. We mogen namelijk niet vergeten dat SpaceX geen beursgenoteerd bedrijf is. De effecten kunnen dus niet vrij verhandeld worden op de aandelenmarkt.

De New York Post berichtte eerder al dat SpaceX meer kapitaal wil aantrekken en merkte op, onder verwijzing naar anonieme bronnen, dat de kapitaalverhoging tot dusver op niet veel enthousiasme kon rekenen.

Starship en Starlink

De waardering van het bedrijf is de jongste jaren sterk gestegen nadat SpaceX miljarden heeft opgehaald om de werkzaamheden te financieren voor twee kapitaalintensieve projecten: de raket van de volgende generatie Starships en het wereldwijde satellietinternetnetwerk Starlink. Volgens analisten is het ruimtevaartbedrijf de meest waardevolle start-up van de Verenigde Staten.

De financieringsronde van het bedrijf komt op een moment dat Musk beschuldigd wordt van seksuele intimidatie. Zo zou hij in 2016 een SpaceX-stewardess betast hebben. De vrouw zou het incident destijds gemeld hebben aan het bestuur van SpaceX. Musks bedrijf zou de vrouw in 2018 zo’n 250.000 dollar hebben betaald als onderdeel van een overeenkomst over haar ontslag. Volgens de multimiljardair is de claim een politieke afrekening.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.