Nieuwe generatie Starlinksatellieten moet oplossing bieden voor ruimteafvalprobleem

SpaceX schoot dinsdag 21 Starlinksatellieten richting de ruimte. Het zijn de eerste kunstmanen van de tweede generatie. 

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren bouwde SpaceX een satellietconstellatie van duizenden kunstmanen uit. Maar dat zorgde voor consternatie bij veel mensen, omdat de lage baan rond de aarde steeds drukker wordt. Daardoor neemt ook de hoeveelheid ruimteafval toe, waardoor het risico op botsingen steeds groter wordt.

In het nieuws: Er werden in feite twee mijlpalen behaald: niet alleen werden voor het eerst satellieten van de tweede generatie gelanceerd, ook werden nu in totaal 4.000 kunstmanen in een baan rond de aarde gebracht.

  • De nieuwe satellieten, de Starlink V2 Mini’s, zijn ondanks hun naam groter dan de eerste generatie. Volgens SpaceX zullen ze in staat zijn tot vier keer zo’n hoge capaciteit te benutten om gebruikers van internet te voorzien.
  • Ook zegt het bedrijf dat de satellieten voorzien zijn van efficiëntere antennes. Voorts zijn zij in staat om een groter aantal radiofrequenties te gebruiken dan hun voorgangers. 
  • De nieuwe satellieten zullen zich op een altitude bevinden die lager ligt dan 600 kilometer. Dat lost meteen het ruimteafvalprobleem op: de baan van de satellieten zal na hun levensduur vervallen, waardoor zij uiteindelijk zullen opbranden in de atmosfeer, in plaats van in een baan rond de aarde te blijven.

Nog geen “echte” V2-satellieten

Toch opgemerkt: Hoewel het om een nieuwe generatie Starlinks gaat, gaat het nog niet om de “echte” V2-satellieten.

  • De V2 Mini’s zijn specifiek gebouwd om in de Falcon 9-raketten te passen, het huidige werkpaard van SpaceX. De echte V2’s, die later dit jaar gelanceerd moeten worden, zijn echter ontworpen om met Starship vervoerd te worden, de grotere draagraket die door het bedrijf wordt ontwikkeld.
  • De Starlink V2-satellieten zullen nog een stuk groter zijn dan de Mini’s. Een Starlink V2 Mini weegt zo’n 830 kilogram, tegenover 2 ton voor de volwaardige V2. De eerste generatie Starlinksatellieten had een massa van slechts 260 kilogram, met een nieuwere versie van 306 kilogram die later volgde.
  • De volwaardige V2’s zullen een tien keer hogere bandbreedte aankunnen dan de eerste generatie. SpaceX heeft al een licentie gekregen om er 7.500 in een baan rond de aarde te plaatsen. 
  • Starship moet, voordat de V2’s massaal gelanceerd worden, nog voor het eerst een orbitale testvlucht uitvoeren. Die werd echter al meermaals uitgesteld. Het bedrijf hoopt de vlucht deze maand uit te voeren.

(ns)

Meer