SpaceX lanceert GPS III-satelliet voor Space Force

SpaceX is erin geslaagd om een GPS III-satelliet voor de Space Force van de Verenigde Staten in orbit te brengen.

Het is de eerste SpaceX-lancering van een GPS III-satelliet onder het toeziend oog van de Space Force. Oorspronkelijk zat het GPS-project onder de paraplu van de Air Force, maar sinds kort staat de Space Force op eigen benen in het Amerikaanse leger. Eerder dit jaar lanceerde het een eerste eigen satelliet, van een ander project.

Herbruikbare raket

Voor de lancering gebruikte SpaceX een Falcon 9-raket, die rechtstreeks uit de hallen van het bedrijf kwam. De eerste vlucht van de raket liep goed af, en de draagraket kon opnieuw gerecupereerd worden. Dat is al beter dan bij de eerste GPS III-lancering die SpaceX uitvoerde, in december 2018. Toen verloor de raket te veel benzine om een succesvolle landing te maken.

De draagraket landde een zevental minuten na lancering op het droneschip van SpaceX. Recent zette het ruimtebedrijf van Elon Musk nog een record neer met de Falcon 9. Een van die raketten werd maar liefst tien keer opnieuw gebruikt.

Twee schepen van SpaceX, Ms. Tree en Ms. Chief, zijn op zoek naar het omhulsel van de raket, die het bedrijf ook wil recupereren. Het omhulsel beschermt de raket tijdens de lancering en valt vervolgens terug op de aarde. SpaceX probeert die stukken terug te vinden, om ze te hergebruiken.

GPS III

De GPS-satelliet die in de payload, of cargoruimte, van de Falcon 9 zat, zou meer mogelijkheden hebben, beter beveiligd zijn en tot 4 miljard gebruikers tegelijk aankunnen, zegt de Space Force. De satelliet wordt in een geosynchrone baan om onze planeet gebracht. Dat betekent dat hij meegaat met de aarde. De satelliet werkt samen met de andere satellieten van het GPS-project, ook die van de Verenigde Staten.

Hier kan u de lancering herbekijken

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20