Space Force debuteert met lancering van ongewapende kernraket uit jaren 1970

De Space Force, het nieuwe onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten, heeft zijn eerste lancering achter de rug en die is prima verlopen. Een blik op de toekomst van oorlogsvoering in de ruimte kan het echter bezwaarlijk genoemd worden.

Als de naam ‘Minuteman III’ een belletje doet rinkelen, dan is dat omdat het projectiel dat de Verenigde Staten deze week de lucht in schoot, al lang bestaat. De succesvolle eerste lancering van de Space Force krijgt daarom een eerder nostalgisch en niet futuristisch tintje, want het gaat om een zogenaamde ‘Intercontinental Ballistic Missile’ (ICBM) die al bestaat sinds de jaren ’70.

Intercontinentaal

Volledig nutteloos is een Minuteman III niet. De proeflancering toont dat de Verenigde Staten in principe nog steeds virtueel elk land ter wereld kan bombarderen. De raket heeft namelijk een actieradius van 13.000 kilometer. Maar de Minuteman III zit aan het einde van zijn levensloop.

Tegen 2029 moet de GBSD namelijk operationeel zijn. De ‘Ground-Based Strategic Deterrent’ is een nieuw rakettensysteem met betere sturingstechnologie die zal gebruikt kunnen worden tot 2070, beweert de Amerikaanse overheid. Intussen moet de Space Force het dus doen met een opgefrist model uit de jaren ’70.

Een met vertraagde sluitersnelheid genomen beeld van de testlancering die door de Amerikaanse luchtmacht werd verspreid – Isopix

Hoewel het dus om een succesvolle lancering gaat, is er niet al te veel fanfare rond het project. Vermoedelijk omdat het eindresultaat ietwat in het niet valt ten opzichte van het met veel bombarie aangekondigde project van Donald Trump.

‘Nieuw oorlogsterrein’

Bij de aankondiging van de Space Force beweerde Trump namelijk dat ‘de ruimte het nieuwste oorlogsterrein is. We moeten agressie afschrikken en het ultieme voordeel opeisen.’ Daarmee mikte Trump enerzijds op dominantie in de ruimte en anderzijds op beter zijn dan andere landen. Of dat ook lukt met materiaal uit de jaren zeventig, moet nog blijken.

De Space Force is momenteel overigens geen ‘eigen’ macht, maar valt onder de Amerikaanse Air Force.

In elk geval kan u de succesvolle lancering hier bekijken. Die ziet er min of meer hetzelfde uit als eerdere lanceringen van een Minuteman III.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20