SpaceX vliegt naar de maan

SpaceX heeft een contract getekend met NASA-onderaannemer Masten om materiaal naar onze maan te sturen.

In 2022 zal SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, een eerste lading materiaal op het maanoppervlak zetten. Dat is tenminste de bedoeling van het contract dat Musk en co. ondertekend hebben met Masten Space Services. Die laatste vliegt onder een raamcontract met NASA zijn Commercial Lunar Payload Services.

Commerciële projecten

Met andere woorden: Musk zal in opdracht van NASA laboratoriumspullen op de maan zetten, in afwachting van een bredere maanmissie van het Amerikaanse ruimte-agentschap. Met het CLPS-programma wil NASA meer commerciële bedrijven toelaten om mee te werken aan maanmissies. Daarmee moet het kostenplaatje voor zulke expedities verlagen.

Als alles goed gaat, zal SpaceX een XL-1 maanlander op de zuidpool van de maan afzetten. Aan boord zit wetenschappelijke materiaal voor experimenten en cargo van andere commerciële passagiers.

Project Artemis

Tegen 2024 wil NASA graag de eerste man en vrouw op de maan zetten sinds 1972. Toen wandelde de Amerikaanse astronaut Eugene Cernan nog even rond op de maan. Hij was de elfde en laatste man om dat te doen.

Het wetenschappelijk materiaal in de lander moet NASA helpen om de zuidpool van de maan te bestuderen. De Artemis-missie zal namelijk in dezelfde regio landen en met de CLPS-bevindingen kunnen astronauten op voorhand weten in welke omstandigheden ze zullen landen. Daarnaast zetten de landers alvast wat materiaal klaar dat dan niet moet meegenomen worden in 2024.

Geplande maanmissies

Momenteel staan er vier geplande maanmissies klaar onder de vlag van het CLPS-programma. De Peregrine-lander van het Amerikaanse Astrobotic wordt in juni 2021 gelanceerd. Vier maanden later is het de beurt aan Intuitive Machines, die er ook een lander zullen zetten. In 2022 is het dan aan Masten, in december 2022. Uiteindelijk zal Astrobotic ook nog een Griffin-lander neerzetten.

SpaceX zal de vluchten uitvoeren voor Masten en Intuitive Machines. De andere, zoals de Peregrine, worden voorzien door United Launch Alliance, met het Vulcan-project.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20