Spaarverzekeringen brengen tot 3 procent in het laatje

Spaarverzekeringen brengen tot 3 procent in het laatje
Spaarverzekering – Getty Images

Tal van verzekeraars hebben de voorbije weken de jaarprestaties van hun spaarverzekeringen bekendgemaakt. Dankzij het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de sterke beursprestaties deden die producten het beter dan de voorbije jaren.

Waarom is dit belangrijk?

Een spaarverzekering is één van de verzekeringsproducten waarmee je spaarpotje kunt opbouwen voor later. Als je via die weg aan pensioen- of langetermijnsparen doet, kom je in aanmerking voor een fiscaal voordeel.

Eerst dit: Het rendement van een spaarverzekering, oftewel een tak21-verzekering, bestaat doorgaans uit twee elementen: de gewaarborgde rentevoet en de eventuele winstdeelname.

  • De gewaarborgde rentevoet ligt op het moment van de storting vast voor een bepaalde looptijd. Bij veel verzekeraars is dat acht jaar en één maand.
  • De eventuele winstdeelname daarentegen is afhankelijk van de prestaties van de onderliggende beleggingen van de verzekeraar.

In het nieuws: De spaarverzekeringen brengen opnieuw meer geld in het laatje. Sommige spelers, waaronder Patronale Life, moeten nog de rendementen uit 2023 bekendmaken.

  • Invest Capital van Belfius, een verzekeringscontract zonder fiscaal voordeel, bracht vorig jaar 3 procent bruto op.
  • Het brutorendement van de niet-fiscale contracten AG InVest+ en Future Invest Bon van AG Insurance kwam eveneens uit op 3 procent.
  • Ook bij Allianz klommen de rendementen van het niet-fiscale contract Invest for Life3A My Future tot 3 procent. De opbrengst van Plan For Life+ bleef beperkt tot 1,95 procent bruto.

Opgemerkt: De rendementen van de fiscale contracten (voor pensioen- of langetermijnsparen) liggen iets lager.

  • Flex van Argenta bracht tussen 1,4 en 2,2 procent op.
  • Het rendement van het fiscale contract Plan For Life+ van Allianz bedroeg vorig jaar 2,1 procent.
  • Het brutorendement van Pension Invest Plan en Top Rendement van AG Insurance kwam uit op 2 procent.
  • De totale opbrengst van Pension Plan Fisc-Secure van AXA Bank bedroeg 2 procent.

Let op: Het gaat hier om brutorendementen. Er wordt dus geen rekening gehouden met belastingen of kosten. Denk bijvoorbeeld aan de instap- en beheerskosten.

Stijgende rentevoeten

Ook dit nog: Sommige verzekeraars hebben onlangs de gewaarborgde rentevoeten opgetrokken.

  • Patronale Life heeft voor dit jaar de gewaarborgde rentevoeten van de Secure21-spaarverzekering opgetrokken van 0,6 naar 1 procent. Bovenop die rente en de eventuele winstdeelname kent de verzekeraar ook nog een variabele rente toe die jaarlijks wordt vastgelegd. Voor dit jaar is dat 1,1 procent, tegenover 1 procent in 2023.
    • Voor de andere tak21-spaarformules houdt Patronale de rente ongewijzigd. Bij de formules Safe21, Starfix en Fructisafe bedraagt de gewaarborgde basisrente gedurende 8 jaar 2 procent.
    • Opgemerkt: De verzekeraar heeft begin deze maand wel het mes gezet in de rente op de Fix21-spaarverzekeringen. Die bedraagt voortaan 2,65 procent (voor nieuwe contracten), tegenover 2,65 procent voorheen.
  • Ook Baloise wijzigde de gewaarborgde rentevoet. Die bedraagt voor dit jaar 2 procent voor de verzekeringen uit het huidige gamma. Voor de verzekeringen uit het oude gamma is dat 1,55 procent.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.