De spaarrentes die banken afficheren, zijn soms te rooskleurig

De FSMA, de financiële waakhond van ons land, heeft deze week ING op de vingers getikt omdat de bank niet helder communiceerde over de reële opbrengsten van een kortlopende termijnrekening. Het is een fout die we wel vaker zien. Daarom is het niet altijd even eenvoudig om te achterhalen hoeveel een spaarproduct effectief in het laatje brengt.

Waarom is dit belangrijk?

De banken hebben door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte om hun klanten een hogere spaarvergoeding uit te betalen. Sommigen hebben intussen nieuwe spaarrekeningen op de markt gebracht. Die gaan vaak gepaard met een resem voorwaarden of beperkingen. Daardoor komt het reëel rendement soms niet overeen met wat de bank afficheert.

De context: ING lag deze week onder vuur omdat de rente die de bank afficheerde bij een termijnrekening niet overeenstemde met de realiteit. De bank moest van de FSMA even de commercialisering van dat product stopzetten, maar na een aanpassing van de productpagina mag de bank de termijnrekening opnieuw aan de man brengen.

  • Bij de start van de tijdelijke campagne (die loopt tot en met 31 november) pakte ING uit met een nettorendement van 2,8 procent. De bank maakte daarbij niet duidelijk
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.