ING staakt commercialisering kortlopende termijnrekening na klacht van de financiële waakhond

De grootbank ING moet de tijdelijke campagne met een kortlopende termijnrekening staken van de financiële waakhond. Volgens de toezichthouder voldoet de reclame over die spaarformule niet aan alle wettelijke verplichtingen.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


Context: ING heeft op 31 oktober tijdelijk een termijnrekening met een looptijd van zes maanden gelanceerd. Die formule gaat gepaard met een brutorente van 4 procent.

  • Aanvankelijk was het de bedoeling dat de klanten tot eind november de tijd kregen om (een deel van) hun geld te parkeren op die rekening.

In het nieuws: De Tijd meldt dat de FSMA aan de grootbank heeft gevraagd om de campagne te staken.

  • De waakhond stoort zich aan de manier waarop ING het rendement afficheerde.
    • De bank afficheerde rentevoeten van 4 procent bruto en 2,8 procent netto. Maar dat zijn tarieven op jaarbasis. Omdat de looptijd van de nieuwe termijnrekening een halfjaar is, komt het eigenlijke rendement op de helft van wat ING afficheerde: 2 procent bruto en 1,4 procent netto.
    • “Reclame voor financiële producten moet heldere, correcte en niet-misleidende informatie bevatten”, zegt de FSMA. “De informatie moet evenwichtig zijn en vlot te begrijpen voor spaarders.”

Wat betekent dat voor de klanten?

Details: Door de beslissing van de waakhond kunnen spaarders momenteel niet intekenen op de termijnrekening van ING.

  • “Onze teams staan in overleg met de FSMA en zijn volop de productpagina’s aan het aanpassen zodat die voldoen aan de voorschriften van de toezichthouder”, zegt een woordvoerder van de bank tegenover De Tijd. “Zodra de zaken verduidelijkt zijn kan de intekenperiode weer van start gaan.”

Meer