Spaanse La Liga wil profclubs naar de beurs brengen

La Liga, de koepel boven de Spaanse professionele voetbalclubs, bemiddelt tussen een reeks financiële instellingen en de profclubs om deze laatsten naar de beurs te brengen. Vanaf 2020 zullen er volgens Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, al enkele clubs op de beurs van Madrid noteren.

Volgens Tebas voldoen vandaag alle eersteklasseclubs aan de voorwaarden die moeten worden vervuld om voor een beursnotering in aanmerking te komen. De vraag die de eigenaars van die clubs zich moeten stellen is wat het verlies van (een deel van) het aandeelhouderschap de club kan opbrengen. Volgens Tebas zou een beurgang voor meer investeerders, meer transparantie en meer geloofwaardigheid zorgen,

FC Barcelona en Real Madrid zijn automatisch uitgesloten

Twee clubs zijn dan weer automatisch uitgesloten van een beursoperatie. Dat zijn niet toevallig de twee grootste Spaanse clubs: Real Madrid en FC Barcelona. Beide zijn geen naamloze vennootschappen, een absolute voorwaarde voor een beursnotering.

4 miljard euro schulden en een geur van oneerlijke concurrentie… 

In de nasleep van de financiële crisis toonde Europa zich meer dan eens verontwaardigd over de hachelijke situatie waarin de Spaanse voetbalclubs verzeild waren geraakt. De successen van de Spaanse clubs in Europa waren gebouwd op oneerlijke concurrentie, luidde het.

In juni 2011 becijferde een Catalaanse journalist de totale schuldenberg op 4.000 miljoen euro aan schulden. Verder werden zo’n 300 spelers die nog 45 miljoen euro van hun clubs te goed hadden niet meer betaald. Dan was er nog een schuld van 700 miljoen euro aan de sociale zekerheid en 22 clubs die hun betalingen aan de schuldeisers hadden gestaakt.

… gevolgd door een opmerkelijk economisch herstel 

De schulden aan de sociale zekerheid zijn ondertussen teruggebracht tot 96 miljoen euro, verdeeld onder nog amper 12 clubs. Ook de andere schulden zijn grotendeels afgebouwd, terwijl de inkomsten in het vorige seizoen met 3,6 miljard euro ruim 15 % hoger lagen dan een jaar eerder. “La Liga heeft het beste jaar uit zijn bestaan achter de rug in economische en financiële termen,” aldus de CFO van La Liga, Javier Gómez.

Real Madrid en FC Barcelona nemen 40% van alle inkomsten voor hun rekening, een jaar eerder was dat nog 42%.  De andere clubs hebben hun omzet de voorbije vijf jaar met 88% zien stijgen, hun kosten teruggebracht en sinds 2012 een verlies van 216 miljoen euro omgebogen in een winst van 176 miljoen euro. Ook zijn de activa van de clubs – Real Madrid en FC Barcelona uitgezonderd – gestegen van 42 naar 684 miljoen euro.

Toch denken de meeste financiële experts dat voetbalclubs op de beurs weinig te zoeken hebben. Investeerders beseffen dat teams met grote winstmarges bijzonder zeldzaam zijn. Bovendien worden vele beleggers afgeschrikt door een verouderde bestuursvorm en een gebrek aan transparantie bij de meeste clubs.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20