Waarom scoren voetbalclubs op de beurs weinig punten?

Op de aandelenmarkten kennen beursgenoteerde voetbalclubs voorlopig weinig succes. Dat zegt Servan Peca, voetbalspecialist bij de Zwitserse krant Le Temps naar aanleiding van de recente bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund.

De dader bleek te hebben gespeculeerd dat het incident zou leiden tot een daling van de aandelenkoers van de Duitse club. De journalist wijst erop dat beleggers zich altijd wantrouwig hebben opgesteld tegenover de aandelen van de grote Europese voetbalclubs, want ze beseffen volgens Peca immers bijzonder goed dat het bijzonder moeilijk is om met die participaties aanzienlijke winsten te genereren. “De aandelen van de clubs herbergen volgens de beleggers teveel onzekerheden en brengen bovendien te weinig op,” benadrukt Servan Peca. “Investeerders beseffen dat voetbalclubs met grote winstmarges bijzonder zeldzaam zijn. Bovendien worden vele beleggers afgeschrikt door een verouderde bestuursvorm en een gebrek aan transparantie.” Uit een Zweedse studie bleek dat de koersen van de voetbalclubs tijdens de eerste vijf jaar van hun beursnotering consequent slechter presteren dan de rest van de markt. Bovendien moesten de wetenschappers toegeven onmogelijk een concrete reden voor de ondermaatse beursprestaties te kunnen geven.

Euforie

“De beursprestatie is soms gekoppeld aan sportieve resultaten, maar even vaak ook niet,” betoogt de voetbalspecialist. “Bovendien kan dat verband ook bij elke club op elk ogenblik verschuiven.” “Sinds de beursgang van een aantal voetbalclubs op het einde van de voorbije eeuw is een groot gedeelte van de euforie verdwenen. Bovendien heeft de intrede van Russische, Arabische of Chinese investeerders de nood aan extern kapitaal gevoelig verminderd.” Twee clubs hebben de voorbije periode wel consistent betere beursprestaties getoond. FC Lyon en Borussia Dortmund boekten, dankzij onder meer een stabiele structuur, vorig jaar een stijging met respectievelijk 44,8 procent en 31 procent. Toch heeft ook het aandeel van Borussia Dortmund sinds zijn beursintroductie zestien jaar geleden de helft van zijn waarde verloren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20