Sp.a wordt Vooruit, dus de Gentse Vooruit kiest een nieuwe naam

De Gentse cultuurtempel Vooruit gaat op zoek naar een nieuwe naam, nu de politieke partij Sp.a doorzet met zijn naamsverandering naar VOORUIT. Tegen eind februari wil het kunstencentrum al naar buiten komen met de nieuwe naam.

Mocht u niet meer kunnen volgen: in september maakte sp.a-voorzitter Conner Rousseau bekend via sociale media dat zijn partij een nieuwe naam zou krijgen. Alleen was de Gentse Vooruit niet opgezet met de keuze voor VOORUIT en dreigde zelfs met juridische stappen. ‘Het is geen goede zaak en het schaadt onze onafhankelijkheid en uitstraling’, klonk het.

Vorige week kwam het bericht dat de naamsverandering naar volgend jaar uitgesteld wordt, ‘door de coronamaatregelen’. Over een bemiddelingspoging tussen sp.a en het kunstencentrum wilden beide partijen niks kwijt. Nu wordt duidelijk dat die laatste dus op zoek gaat naar een nieuwe naam. Die moet er komen tegen eind februari, met de inbreng van het publiek.

De cultuurtempel neemt nu tijdelijk de naam ‘Voo?uit’ aan. ‘Dezelfde naam voor een Vlaamse Kunstinstelling en een politieke partij is onwerkbaar’, verklaart algemeen coördinator Franky Devos. ‘Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid van het huis, zorgt voor verwarring bij kunstenaars en publiek en bezwaart de relaties met sponsors, overheden, klanten die de zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons artistieke programma.’

Meer