Vooruit niet opgezet met VOORUIT: juridische stappen niet uitgesloten

Dat de politieke partij sp.a eind dit jaar vervelt tot VOORUIT, schiet in het verkeerde keelgat van de gelijknamige Gentse cultuurtempel. Die andere Vooruit acht juridische stappen niet onmogelijk.

Conner Rousseau, de voorzitter van de Vlaamse socialisten, maakte het nieuws woensdagavond met veel fanfare bekend op Instagram. ‘Het wordt een beweging met het vizier op de toekomst waarmee we alle progressieve Vlamingen willen samenbrengen en op een nieuwe, positieve manier aan politiek willen doen’, vertelde hij vanuit thuisquarantaine.

De naamsverandering was voorzien in het toekomstplan voor de partij. Afgelopen maandag zette het partijbureau unaniem het licht op groen om met de naam VOORUIT aan de slag te gaan. ‘In december moet de operatie rond zijn en zullen we dan ook écht van naam veranderen’, zegt Rousseau.

Naamsverwarring

Bij het kunstencentrum Vooruit zijn ze minder tevreden met de nieuwe naam. Hoewel de naam onlosmakelijk verbonden is met de Vlaamse socialistische beweging, betreuren de dagelijkse leiding en de raad van bestuur de naamswijziging. ‘Vooruit is een open huis voor een breed publiek van jaarlijks ruim 350.000 mensen’, klinkt het daar.

‘Het gebruik van dezelfde naam door de politieke partij doet afbreuk aan die inspanningen en zal leiden tot naamsverwarring’, vinden algemeen coördinator Franky Devos en voorzitter Paul Teerlinck, die benadrukken dat Vooruit ‘los van partijpolitiek en in alle onafhankelijkheid’ werkt.

Juridische stappen

‘Het is geen goede zaak en het schaadt onze onafhankelijkheid en uitstraling’, laat coördinator communicatie en publiekswerking Mieke Dumont weten aan persagentschap Belga. Ze geeft aan dat de beslissing niet doorgesproken was met het cultuurhuis. ‘Het was wel netjes geweest moesten ze dat gedaan hebben.’

De organisatie sluit juridische stappen niet uit, geeft de coördinator te kennen.

Meer