De sombere vooruitblik van Deutsche Bank: “Recessie komt volgende zomer”

De investeringsbank Deutsche Bank ziet donkere wolken aan de horizon voor de Amerikaanse en globale economie. Maar er is goed nieuws: de recessie zou mild zijn, en zowel de economie in z’n geheel als de aandelenmarkten specifiek zouden zich snel herstellen.

Waarom is dit belangrijk?

Energieprijzen, arbeidstekorten en stijgende lonen, hortende productieketens: veel economen verwachten dat we in een recessie terechtkomen. De vraag is hoelang die zal duren, en hoe ernstig die zal zijn.

In het nieuws: maandag werd een rapport van Deutsche Bank gepubliceerd over de vooruitzichten voor de Amerikaanse en globale economie, en voor Wall Street en andere aandelenmarkten.

  • Eerst goed nieuws voor Wall Street: David Folkerts-Landau, hoofdeconoom van Deutsche, geciteerd door Business Insider en MarketWatch, verwacht een eindejaarsrally: de S&P 500-index, die sinds 10 november rond de 4.000 schommelt, zal het jaar naar verwachting eindigen op 4.200. In het eerste kwartaal van 2023 zal de S&P 500 verder stijgen en ook in het tweede kwartaal zal de index stabiel blijven.
  • Maar dan gaat het mis. Deutsche Bank verwacht dat de recessie voor de Amerikaanse economie in het derde kwartaal officieel wordt ingezet. Als gevolg daarvan zullen de belangrijkste beurzen ter wereld met ongeveer 25 procent dalen. De S&P 500-index zal zakken tot 3.250 punten, een daling met 28 procent.
  • Dit zou een grotere kloof zijn dan in 2022, toen de grootste daling 23 procent bedroeg, tussen het begin van het jaar en half oktober. De EuroStoxx50 heeft een vergelijkbaar traject gevolgd.
  • Positieve noot: dit zou slechts een korte buiteling zijn. Tegen het einde van het jaar zou de vlaggenschipindex van New York weer op 4.500 punten staan. Ook de andere markten zouden erin slagen de verliezen weg te werken.

Historische analyse

De vraag van 1 miljoen: hoelang duurt de recessie?

  • Folkerts-Landau verwacht een recessie die slechts “enkele kwartalen” duurt en “mild is wat het bbp betreft”.
  • Maar hij heeft het nog steeds over “gematigde economische vertragingen in de VS en Europa, en aanzienlijke stijgingen van de werkloosheid”. De reden: de renteverhogingen van de Fed en de ECB.
  • Hij baseert zich op een historische analyse, die teruggaat tot de jaren 1960. Voor elke daling van 2 procent (bijvoorbeeld van 7 naar 5 procent) van de kerninflatie, was een stijging van de werkloosheid van dezelfde omvang nodig, in de VS of elders.
  • Maar ook hier een positieve noot: “Het goede nieuws is dat wij ook denken dat de Fed en de ECB zullen slagen in hun missies. als ze voet bij stuk houden (bij hun rentepad, red.) tegenover wat waarschijnlijk een felle publieke weerstand zal zijn naarmate de werkloosheid toeneemt”, schrijft de econoom. “Door dat nu te doen, wordt ook de weg vrijgemaakt voor een duurzamer economisch en financieel herstel tot in 2024.”

(lb/as)

Meer